BTW aftrek is een term die verwijst naar het recht om de betaalde BTW op de aankoop van goederen of diensten terug te vragen bij de Belastingdienst. Als je BTW aftrek hebt, betekent dit dat je de BTW die je hebt betaald op de aankoop van goederen of diensten kunt verrekenen met de BTW die je hebt geheven over de verkoop van goederen of diensten. Dit betekent dat je alleen BTW hoeft te betalen over de marge tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs van de goederen of diensten.
Hoe werkt BTW aftrek?
Als je BTW aftrek hebt, moet je de BTW die je hebt betaald op de aankoop van goederen of diensten opnemen in je BTW aangifte. Als je meer BTW hebt betaald dan je hebt geheven, krijg je het verschil terug van de Belastingdienst. Als je meer BTW hebt geheven dan je hebt betaald, moet je het verschil betalen aan de Belastingdienst.
Wie kan BTW aftrek toepassen?
BTW aftrek kan worden toegepast door bedrijven en particulieren die Btw-plichtig zijn. Dit betekent dat je BTW moet heffen over de verkoop van goederen of diensten en dat je je moet registreren voor BTW bij de Belastingdienst. Als je minder dan € 20.000 per jaar verdient aan de verkoop van goederen of diensten, ben je niet altijd Btw-plichtig en kun je geen BTW aftrek toepassen.
Sommige goederen zijn vrij van btw
Er zijn bepaalde goederen en diensten die vrijgesteld zijn van BTW aftrek. Dit betekent dat je de BTW die je hebt betaald op de aankoop van deze goederen of diensten niet kunt verrekenen met de BTW die je hebt geheven over de verkoop van goederen of diensten. Vrijgestelde goederen en diensten zijn bijvoorbeeld:
- Levensmiddelen
- Geneesmiddelen
- Kranten en tijdschriften
- Cultuur, sport en entertainment
- Verzorging en onderwijs
- Sociale huisvesting
- Verzekeringen en financiële diensten
Goed om te weten: Houd er rekening mee dat de lijst met vrijgestelde goederen en diensten niet volledig is. Er kunnen nog andere goederen en diensten zijn die vrijgesteld zijn van BTW aftrek. Als je twijfelt of een bepaald goed of dienst vrijgesteld is van BTW aftrek, kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst voor meer informatie.
Op de juiste manier verwerken
- Maak een nieuwe aankoopfactuur aan in je boekhoudprogramma voor de aankoop van goederen of diensten. Voer de aankoopprijs van de goederen of diensten in, inclusief BTW.
- Voeg eventuele kosten die je hebt gemaakt voor de aankoop van de goederen of diensten toe aan de aankoopfactuur. Dit kunnen bijvoorbeeld verzendkosten of andere kosten zijn die je hebt gemaakt voor de aankoop van de goederen of diensten.
- Maak de aankoopfactuur definitief en voeg deze toe aan je boekhouding. Dit kan door middel van een aankoopboeking of door middel van een aankoopregistratie. Het is afhankelijk van de manier waarop je
- Voeg de aankoopfactuur toe aan je BTW aangifte. Als je BTW aftrek wilt toepassen, moet je de BTW die je hebt betaald op de aankoop van goederen of diensten opnemen in je BTW aangifte. Dit doe je door de aankoopfactuur toe te voegen aan je BTW aangifte.
- Maak een verkoopfactuur aan in je boekhoudprogramma voor de verkoop van goederen of diensten. Voer de verkoopprijs van de goederen of diensten in, inclusief BTW.
- Voeg eventuele kosten die je hebt gemaakt voor de verkoop van de goederen of diensten toe aan de verkoopfactuur. Dit kunnen bijvoorbeeld verzendkosten of andere kosten zijn die je hebt gemaakt voor de verkoop van de goederen of diensten.
- Maak de verkoopfactuur definitief en voeg deze toe aan je boekhouding. Dit kan door middel van een verkoopboeking of door middel van een verkoopregistratie. Het is afhankelijk van de manier waarop je je boekhouding bijhoudt welke methode het beste werkt voor jou.
- Maak een BTW aangifte voor de periode waarin je BTW aftrek hebt toegepast. Als je BTW aftrek hebt toegepast, moet je een BTW aangifte doen voor de periode waarin je BTW aftrek hebt toegepast. In de BTW aangifte vermeld je de BTW die je hebt betaald en de BTW die je hebt geheven. Als je meer BTW hebt betaald dan je hebt geheven, krijg je het verschil terug van de Belastingdienst. Als je meer BTW hebt geheven dan je hebt betaald, moet je het verschil betalen aan de Belastingdienst.
Disclaimer: Houd er rekening mee dat deze stappen als richtlijn dienen en dat het verwerken van BTW aftrek afhankelijk is van de manier waarop je je boekhouding bijhoudt. Als je twijfelt over hoe je BTW aftrek moet verwerken, kun je altijd contact opnemen met een boekhouder of de Belastingdienst voor meer informatie.
Veelgestelde vragen en antwoorden
Wat is BTW aftrek?
BTW aftrek is het recht om de betaalde BTW op de aankoop van goederen of diensten terug te vragen bij de Belastingdienst. Als je BTW aftrek hebt, betekent dit dat je de BTW die je hebt betaald op de aankoop van goederen of diensten kunt verrekenen met de BTW die je hebt geheven over de verkoop van goederen of diensten.
Hoe werkt BTW aftrek?
Als je BTW aftrek hebt, moet je de BTW die je hebt betaald op de aankoop van goederen of diensten opnemen in je BTW aangifte. Als je meer BTW hebt betaald dan je hebt geheven, krijg je het verschil terug van de Belastingdienst. Als je meer BTW hebt geheven dan je hebt betaald, moet je het verschil betalen aan de Belastingdienst.
Wie kan het toepassen?
BTW aftrek kan worden toegepast door bedrijven en particulieren die Btw-plichtig zijn. Dit betekent dat je BTW moet heffen over de verkoop van goederen of diensten en dat je je moet registreren voor BTW bij de Belastingdienst. Als je minder dan € 20.000 per jaar verdient aan de verkoop van goederen of diensten, ben je niet Btw-plichtig en kun je geen BTW aftrek toepassen. Je valt dan onder de KOR-regeling voor kleine ondernemers.