Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Boekhouding online doen: uitleg

Boekhouding is het bijhouden van financiële gegevens van een bedrijf of organisatie. Dit kan op traditionele manier met papieren boeken en spreadsheets, of online met behulp van boekhoudsoftware. In deze tekst zullen we ons specifiek richten op boekhouding online doen.

Waarom boekhouding online doen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor boekhouding online doen in plaats van traditioneel boekhouden:

 • Gemak: met boekhoudsoftware hoeft u geen fysieke boeken bij te houden en hoeft u ook geen rekening te houden met het bewaren van papieren facturen en bonnen. Alles kan gemakkelijk opgeslagen en opgevraagd worden op een computer of smartphone.
 • Toegang: met online boekhouding kunt u op ieder moment en vanaf iedere locatie toegang hebben tot uw financiële gegevens. Dit is handig als u bijvoorbeeld op reis bent of als u samenwerkt met andere mensen die ook toegang moeten hebben tot de boekhouding.
 • Nauwkeurigheid: met boekhoudsoftware kunt u automatische controles instellen en kunt u fouten eenvoudig terugvinden en corrigeren. Dit zorgt voor een hogere nauwkeurigheid van de boekhouding.
 • Tijdwinst: online boekhouding kan veel tijd besparen ten opzichte van traditioneel boekhouden. Bijvoorbeeld omdat u geen handmatige berekeningen hoeft te maken of omdat u snel kunt zoeken naar specifieke gegevens.

Nadelen van online boekhouding

Er zijn ook enkele nadelen aan online boekhouding waar u rekening mee moet houden:

 • Afhankelijkheid van technologie: online boekhouding is afhankelijk van een werkende internetverbinding en van het functioneren van de boekhoudsoftware. Als er problemen zijn met deze technologie, kan dit invloed hebben op uw werkzaamheden.
 • Beveiliging: online boekhouding betekent dat u financiële gegevens opslaat op servers van derden. Het is belangrijk om te controleren of deze servers voldoende beveiligd zijn om te voorkomen dat gegevens in verkeerde handen terechtkomen.
 • Kosten: boekhoudsoftware kan een aanzienlijke kostenpost zijn, vooral als u voor een abonnement kiest. Houd hier rekening mee bij het maken van uw budget.

Wat is nodig om boekhouding online te doen?

Om boekhouding online te doen, heeft u het volgende nodig:

 • Een computer of smartphone met internetverbinding
 • Boekhoudsoftware. Er zijn verschillende aanbieders op de markt die verschillende pakketten aanbieden. Zoek een pakket dat aansluit bij de behoeften van uw bedrijf of organisatie.
 • Financiële gegevens van uw bedrijf of organisatie. Dit kan bijvoorbeeld omvatten facturen, bonnen, bankafschriften en salarisspecificaties.

Hoe werkt boekhouding online doen?

Het proces van boekhouding online doen hangt af van de gekozen boekhoudsoftware, maar in het algemeen geldt het volgende:

 • Voer financiële gegevens in: dit kan bijvoorbeeld door middel van het invoeren van facturen, bonnen en bankafschriften.
 • Maak boekhoudkundige verwerkingen: de boekhoudsoftware zal automatisch berekeningen maken op basis van de ingevoerde gegevens. Zo kunt u bijvoorbeeld snel zien wat uw winst of verlies is.
 • Maak rapportages: met behulp van de software kunt u gemakkelijk financiële rapportages maken, zoals een balans of winst- en verliesrekening.
 • Voer correcties door: als u fouten heeft gemaakt bij het invoeren van gegevens, kunt u deze eenvoudig corrigeren met de software.

Vragen en antwoorden over boekhouden online

Kan ik ook belastingaangifte doen met boekhoudsoftware?

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om via boekhoudsoftware ook belastingaangifte te doen. Controleer hiervoor de mogelijkheden van de gekozen software.

Kan ik mijn boekhouding online delen met andere mensen?

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om de boekhouding online te delen met andere mensen, zoals uw boekhouder of medewerkers. Dit kan handig zijn als u samenwerkt aan de boekhouding of als u wilt dat anderen inzicht hebben in de financiële gegevens.

Kan ik mijn boekhouding online opslaan zonder dat deze op een server van een derde partij staat?

Ja, sommige boekhoudsoftware biedt de mogelijkheid om de boekhouding op te slaan op uw eigen server of op een cloudserver die u zelf beheert. Zo houdt u de volledige controle over de opslag van uw financiële gegevens.

Is boekhouding online doen ook geschikt voor kleine bedrijven?

Ja, boekhouding online doen is ook geschikt voor kleine bedrijven. Er zijn specifieke pakketten op de markt die zich richten op de behoeften van kleine bedrijven en ondernemers. Zoek een pakket dat aansluit bij de behoeften van uw bedrijf.

Conclusie: Boekhouding online doen kan gemakkelijk en efficiënt zijn, met tal van voordelen ten opzichte van traditioneel boekhouden. Houd wel rekening met de nadelen, zoals afhankelijkheid van technologie en eventuele kosten. Kies een geschikte boekhoudsoftware en zorg dat u de financiële gegevens van uw bedrijf of organisatie bijhoudt om de boekhouding online goed te kunnen doen.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.