Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Beste boekhoudtools voor kleine en middelgrote bedrijven

Een goed boekhoudprogramma is onmisbaar voor elke onderneming, groot of klein. Het biedt niet alleen een overzichtelijke manier om financiële gegevens bij te houden, maar ook om belastingaangifte te doen en om inzicht te krijgen in de financiële situatie van de onderneming. Voor een kleine en middelgrote administratie kan het moeilijk zijn om te bepalen welk boekhoudprogramma het beste aansluit op de behoeften van het bedrijf. In dit artikel geven we een overzicht van de beste boekhoudprogramma’s voor een kleine en middelgrote administratie in Nederland, op basis van onze eigen testen en onderzoek.

Een overzicht van alle geschikte boekhoudprogramma’s bekijken:

Definities

Voordat we ingaan op de beste boekhoudprogramma’s, is het belangrijk om enkele belangrijke definities te behandelen. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten wat we precies verstaan onder een “kleine administratie”. In Nederland geldt een onderneming als een kleine administratie als het bedrijf minder dan 50 werknemers heeft en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen.

Verder is het ook handig om te weten wat we precies verstaan onder een “boekhoudprogramma”. Een boekhoudprogramma is een softwaretoepassing die wordt gebruikt om financiële gegevens van een onderneming bij te houden. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op inkomsten, uitgaven, debiteuren en crediteuren. Boekhoudprogramma’s bieden vaak ook de mogelijkheid om financiële rapporten te genereren, zoals balans- en winst- en verliesrekeningen.

Voordelen van een boekhoudprogramma

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een boekhoudprogramma voor een kleine administratie. Zo biedt een boekhoudprogramma een overzichtelijke manier om financiële gegevens bij te houden en te analyseren. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het maken van belangrijke beslissingen over de toekomst van het bedrijf.

Daarnaast kan een boekhoudprogramma ook tijd en geld besparen. In plaats van handmatig financiële gegevens bij te houden, kan een boekhoudprogramma dit automatiseren. Dit kan niet alleen leiden tot minder fouten, maar ook tot minder tijd verloren aan het bijhouden van financiële gegevens. Dit geeft meer ruimte om te focussen op andere belangrijke taken binnen het bedrijf.

Verder kan een boekhoudprogramma ook helpen bij het maken van belastingaangifte. Veel boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om belastingformulieren in te vullen en aan te leveren, wat het proces van belastingaangifte aanzienlijk kan vereenvoudigen.

Boekhoudprogramma voor kleine administratie  en middelgrote

De beste boekhoudprogramma’s voor een kleine en middelgrote administratie

Na ons onderzoek en onze eigen testen hebben we de volgende drie boekhoudprogramma’s gekozen als de beste voor een kleine administratie in Nederland:

  1. InformerOnline: Dit boekhoudprogramma biedt een professionele software met veel opties binnen het abonnement. Daarnaast is de klantenservice van InformerOnline fijn en snel, wat bij kan dragen aan een goede gebruikerservaring.
  2. e-Boekhouden.nl: Dit is het meest bekende boekhoudprogramma van Nederland en beschikt over een grote kennisbank. Daarnaast heeft e-Boekhouden.nl een fijne interface, wat het gebruik ervan aangenaam maakt.
  3. BUNNI: Hoewel dit boekhoudprogramma minder bekend is dan de andere twee op de lijst, biedt het wel veel opties en heeft het volgens ons het fijnste gebruikersinterface van allemaal. Bovendien is BUNNI erg goedkoop, wat het bijzonder aantrekkelijk kan maken voor kleine ondernemingen met beperkte middelen.

Conclusie

Een boekhoudprogramma is een onmisbaar hulpmiddel voor elke kleine en middelgrote onderneming. Het biedt een overzichtelijke manier om financiële gegevens bij te houden, kan helpen bij het maken van belangrijke beslissingen en kan tijd en geld besparen. Na onze testen en onderzoek hebben we de boekhoudprogramma’s InformerOnline, e-Boekhouden.nl en BUNNI uitgeroepen tot de beste voor een kleine administratie in Nederland. Zoek je naar een boekhoudprogramma voor jouw kleine onderneming, dan zijn deze drie programma’s zeker een goede keuze.

Veelgestelde vragen

Is het gebruik van een boekhoudprogramma verplicht voor een kleine onderneming?

Nee, het gebruik van een boekhoudprogramma is niet verplicht voor een kleine onderneming. Wel is het aan te raden om een boekhoudprogramma te gebruiken om financiële gegevens overzichtelijk te houden en om belastingaangifte te doen.

Welk boekhoudprogramma is het goedkoopst?

Van de drie boekhoudprogramma’s die we hebben genoemd als de beste voor een kleine administratie in Nederland, is BUNNI het goedkoopste.

Is het moeilijk om te leren hoe een boekhoudprogramma te gebruiken?

Dit kan verschillen per boekhoudprogramma, maar over het algemeen zijn de meeste boekhoudprogramma’s gebruiksvriendelijk en bieden ze hulp en ondersteuning bij het leren van de software. Veel boekhoudprogramma’s bieden ook online tutorials en kennisbanken, zodat gebruikers zich op een gemakkelijke manier kunnen verdiepen in het programma en alle beschikbare opties kunnen ontdekken.

Kan ik mijn boekhoudprogramma ook gebruiken voor mijn persoonlijke financiën?

Sommige boekhoudprogramma’s zijn specifiek ontworpen voor het bijhouden van zakelijke financiën, terwijl andere ook geschikt zijn voor het bijhouden van persoonlijke financiën. Het is aan te raden om te checken of het boekhoudprogramma dat je overweegt ook geschikt is voor het bijhouden van persoonlijke financiën voordat je het aanschaft.