Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

De valkuilen van zelf boekhouden: wat te vermijden

Veel ondernemers besluiten om hun eigen boekhouding te doen met een boekhouding programma om kosten te besparen. Hoewel dit een slimme beslissing kan zijn, kan het ook leiden tot fouten en problemen als men niet op de juiste manier te werk gaat. In dit artikel worden de belangrijkste valkuilen besproken die zelfstandigen en kleine ondernemers moeten vermijden wanneer ze hun eigen boekhouding doen.

Valkuil 1: niet bijhouden van alle uitgaven en inkomsten

Het is belangrijk om alle uitgaven en inkomsten nauwkeurig bij te houden. Dit betekent dat u moet zorgen dat u elke factuur, bon of ontvangstbevestiging bewaart en opneemt in uw boekhouding. Als u dit niet doet, kunt u geld verliezen en foutieve aangiften doen, wat uiteindelijk kan leiden tot boetes en problemen met de belastingdienst.

Valkuil 2: verkeerd categoriseren van uitgaven en inkomsten

Het is ook belangrijk om uw uitgaven en inkomsten correct te categoriseren. Dit betekent dat u ze moet indelen in de juiste categorieën, zoals kantooruitgaven, personeelskosten of inkomsten uit verkoop. Als u dit niet doet, kunt u foutieve aangiften doen en problemen krijgen bij de belastingdienst.

Valkuil 3: niet bijhouden van verzekeringspapieren en contracten

Het is belangrijk om alle verzekeringspapieren en contracten nauwkeurig bij te houden. Dit betekent dat u moet zorgen dat u elk verzekeringscertificaat en elk contract bewaart en opneemt in uw boekhouding. Als u dit niet doet, kunt u verzekeringsclaims verliezen of problemen krijgen bij de verzekeringsmaatschappijen.

Valkuil 4: niet bijhouden van salaris- en loonstroken

Het is belangrijk om alle salaris- en loonstroken nauwkeurig bij te houden. Dit betekent dat u moet zorgen dat u elke salaris- en loonstrook bewaart en opneemt in uw boekhouding. Als u dit niet doet, kunt u foutieve aangiften doen en problemen krijgen bij de belastingdienst.

Valkuil 5: niet tijdig aangifte doen

Het is belangrijk om op tijd aangifte te doen bij de belastingdienst. Dit betekent dat u moet zorgen dat u uw aangifte binnen de vastgestelde termijn indient. Als u dit niet doet, kunt u boetes incasseren en problemen krijgen met de belastingdienst. Het is daarom aan te raden om een schema te maken waarin u uw verplichtingen bijhoudt en op tijd aangifte doet.

Conclusie

Het is belangrijk om de valkuilen van zelf boekhouden te vermijden. Door nauwkeurig bij te houden van alle uitgaven en inkomsten, ze correct te categoriseren, verzekeringspapieren en contracten bij te houden, salaris- en loonstroken bij te houden en op tijd aangifte te doen, kunt u problemen met de belastingdienst en verzekeringsmaatschappijen vermijden.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.