Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Wat is rente? Soorten en informatie

Rente is een vergoeding voor het gebruik van geld. Als iemand geld leent, betaalt deze rente over het geleende bedrag. De hoogte van de rente is afhankelijk van de duur van de lening, het geleende bedrag en het risico dat geassocieerd is met de lening. Rentevergoedingen kunnen worden berekend op jaarbasis, maar ook op maand- of dagbasis.

Hoe werkt rente?

Als iemand geld leent, betaalt deze rente over het geleende bedrag. De hoogte van de rente is afhankelijk van de duur van de lening, het geleende bedrag en het risico dat geassocieerd is met de lening. Bijvoorbeeld, als iemand €1000 leent tegen een rente van 5% per jaar, dan zal deze €50 aan rente per jaar moeten betalen. Als de lening een looptijd heeft van 5 jaar, dan zal de totale rente €250 bedragen.

Er zijn verschillende soorten rente

 • Nominaal: Dit is de rente die op het geleende bedrag wordt berekend. Als iemand bijvoorbeeld €1000 leent tegen een nominale rente van 5% per jaar, dan betaalt deze €50 aan rente per jaar.
 • Effectief: Dit is de totale rente die betaald moet worden, inclusief alle andere kosten die verbonden zijn aan de lening, zoals afsluitkosten en boeterente. Als iemand bijvoorbeeld €1000 leent tegen een nominale rente van 5% per jaar en afsluitkosten van €100, dan is de effectieve rente 6,15%.
 • Nominaal jaarlijks: Dit is de rente die berekend wordt op jaarbasis. Als iemand bijvoorbeeld €1000 leent tegen een nominaal jaarlijks rentepercentage van 5%, dan betaalt deze €50 aan rente per jaar.
 • Nominaal maandelijks: Dit is de rente die berekend wordt op maandbasis. Als iemand bijvoorbeeld €1000 leent tegen een nominaal maandelijks rentepercentage van 0,42%, dan betaalt deze €4,17 aan rente per maand.
 • Nominaal dagelijks: Dit is de rente die berekend wordt op dagbasis. Als iemand bijvoorbeeld €1000 leent tegen een nominaal dagelijks rentepercentage van 0,0014%, dan betaalt deze €0,14 aan rente per dag.

Wat zijn de voor- en nadelen van rente?

Er zijn zowel voor- als nadelen aan het betalen van rente. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Voordelen:
  • Rentebetalingen kunnen helpen om de kosten van een lening te dekken.
  • Rentebetalingen kunnen een financiële instelling of investeerder ervan overtuigen om geld te lenen aan een persoon of bedrijf.
  • Rentebetalingen kunnen helpen om het rendement op een belegging te verhogen.
 • Nadelen:
  • Rentebetalingen kunnen de totale kosten van een lening verhogen.
  • Rentebetalingen kunnen leiden tot financiële problemen als iemand niet in staat is om de rente te betalen.
  • Rentebetalingen kunnen leiden tot een hogere schuld voor iemand die geld leent.

Hoe worden rentebetalingen geregistreerd in de boekhouding?

In de boekhouding worden rentebetalingen geregistreerd als kosten. Als iemand bijvoorbeeld €1000 leent tegen een rente van 5% per jaar en €50 aan rente betaalt, dan zullen de rentebetalingen geregistreerd worden als een kostenpost in een online boekhoudprogramma. Het is belangrijk om te onthouden dat rentebetalingen fiscaal aftrekbaar zijn als ze betrekking hebben op zakelijke leningen.

Waarom zou ik geld lenen als ik rente moet betalen?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand geld zou willen lenen, ondanks het feit dat rente betaald moet worden. Sommige mogelijke redenen zijn:

 • Om een groot bedrag te kunnen betalen zonder dat het geld op dat moment beschikbaar is.
 • Om een investering te kunnen doen die op de lange termijn rendement kan opleveren.
 • Om een bedrijf te kunnen starten of uit te breiden.

Vragen en antwoorden

Wat is het verschil tussen nominaal en effectief rente?

Nominaal rente is de rente die op het geleende bedrag wordt berekend. Effectief rente is de totale rente die betaald moet worden, inclusief alle andere kosten die verbonden zijn aan de lening, zoals afsluitkosten en boeterente.

Wat is het verschil tussen nominaal jaarlijks, nominaal maandelijks en nominaal dagelijks

Nominaal jaarlijks rente is de rente die berekend wordt op jaarbasis. Nominaal maandelijks rente is de rente die berekend wordt op maandbasis. Nominaal dagelijks rente is de rente die berekend wordt op dagbasis. De hoogte van de rente kan afhankelijk zijn van de duur van de lening, het geleende bedrag en het risico dat geassocieerd is met de lening.

Kan ik rente besparen door een lening af te lossen voordat de looptijd is verstreken?

Ja, het is mogelijk om rente te besparen door een lening af te lossen voordat de looptijd is verstreken. Als je bijvoorbeeld €1000 leent tegen een rente van 5% per jaar en je betaalt het geleende bedrag na 1 jaar af in plaats van na 5 jaar, dan zal je minder rente moeten betalen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat er vaak boeterente wordt berekend als je een lening afbetaalt voordat de looptijd is verstreken, dus het is aan te raden om goed na te denken voordat je besluit om een lening af te lossen voordat de looptijd is verstreken.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.