Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

BTW-vrijstellingen: een uitgebreid artikel

Wat is een Btw-vrijstelling?

De Btw-vrijstelling is een fiscaal voordeel dat geldt voor bepaalde goederen en diensten die worden gebruikt voor zakelijke doeleinden. De BTW (Belasting over de Toegevoegde Waarde) die normaal gesproken betaald zou moeten worden op deze goederen en diensten, wordt in dit geval niet berekend. Dit betekent dat de Btw-vrijstelling ervoor zorgt dat de kosten voor deze goederen en diensten lager zijn, wat weer voordelig is voor de onderneming die deze aanschaft.

Wanneer geldt de Btw-vrijstelling?

De Btw-vrijstelling geldt voor bepaalde goederen en diensten die worden gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dit betekent dat de goederen en diensten niet voor privégebruik worden aangeschaft, maar specifiek worden gebruikt voor de uitoefening van een beroep of het runnen van een onderneming. Zo komen bijvoorbeeld onderhoudskosten van een bedrijfsauto in aanmerking voor de Btw-vrijstelling, terwijl de aanschaf van een privéauto hier niet voor in aanmerking komt.

Hoe werkt de Btw-vrijstelling in praktijk?

Om gebruik te kunnen maken van de Btw-vrijstelling, dienen bepaalde voorwaarden te worden nageleefd. Zo moet de onderneming aan bepaalde administratieve verplichtingen voldoen, zoals het bijhouden van een boekhouding en het opstellen van facturen. Ook moet de onderneming aan bepaalde fiscale verplichtingen voldoen, zoals het op tijd indienen van de Btw-aangifte.

Daarnaast gelden er ook beperkingen voor de Btw-vrijstelling. Zo geldt het niet voor goederen en diensten die voor privégebruik worden aangeschaft, zoals een privéauto of een vakantiehuisje. Ook geldt de Btw-vrijstelling niet voor bepaalde goederen en diensten die specifiek voor het verkrijgen van belastingvoordelen worden aangeschaft, zoals de aanschaf van een duurzaamheidscertificaat of de sponsoring van een sportteam.

Veelgestelde vragen

Kan ik ook gebruik maken van de Btw-vrijstelling als ik geen ondernemer ben?

Nee, de Btw-vrijstelling is alleen beschikbaar voor ondernemingen.

Kan ik ook gebruik maken van de Btw-vrijstelling als ik een BV of NV ben?

Ja, ook BV’s en NV’s kunnen gebruik maken van de Btw-vrijstelling. Zolang de goederen en diensten die worden aangeschaft worden gebruikt voor zakelijke doeleinden, komen ze in aanmerking voor de Btw-vrijstelling.

Kan ik ook gebruik maken van de Btw-vrijstelling als ik in het buitenland gevestigd ben?

Nee, de Btw-vrijstelling is alleen beschikbaar voor ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd. Als u in het buitenland gevestigd bent, kunt u niet gebruik maken van de Btw-vrijstelling.

Kan ik ook gebruik maken van de Btw-vrijstelling als ik een eenmanszaak ben?

Ja, ook een eenmanszaak kan gebruik maken van de Btw-vrijstelling. Zolang de goederen en diensten die worden aangeschaft worden gebruikt voor zakelijke doeleinden, komen ze in aanmerking voor de vrijstelling.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.