Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Inkomsten als ZZP’er verwerken voor de belastingdienst

Inkomsten uit een ZZP-activiteit zijn de financiële middelen die iemand verdient door het uitvoeren van een zelfstandig ondernemerschap. Dit kan bijvoorbeeld zijn het geven van advies of het verkopen van producten of diensten als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er).

Handig: Synoniemen voor inkomsten als ZZP’er ijn onder andere ondernemersinkomsten, zelfstandigenaarinkomsten en zzp-inkomsten.

Het opnemen van inkomsten uit een ZZP-activiteit in de boekhouding

Als je inkomsten hebt als zelfstandige, is het belangrijk om deze op te nemen in je boekhouding. Zo kun je zien hoeveel geld je hebt verdiend en hoeveel belasting je moet betalen over deze inkomsten.

Er zijn verschillende manieren om inkomsten uit een ZZP-activiteit op te nemen in je boekhouding. Zo kun je bijvoorbeeld een aparte bankrekening openen voor je ZZP-inkomsten, of je kunt een apart boekhoudsysteem gebruiken voor deze inkomsten.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat je deze inkomsten altijd moet opgeven aan de Belastingdienst. Dit kun je doen door gebruik te maken van het formulier ‘Inkomsten uit een bijbaan of andere verdiensten’. Hiermee kun je de inkomsten opgeven die je hebt verdiend als zelfstandig ondernemer.

Tip: Als ZZP’er kun je het beste een (online) boekhoudprogramma gebruiken voor de administratie!

Belasting over inkomsten uit een ZZP onderneming

In Nederland moet je belasting betalen over inkomsten uit een ZZP-activiteit. Hoeveel belasting je moet betalen is afhankelijk van hoeveel je hebt verdiend en wat je belastbare inkomen is.

Het belastbare inkomen is het bedrag dat je hebt verdiend na aftrek van bijvoorbeeld ziektekosten en giften. Als je inkomsten hebt als ZZP’er moet je deze opgeven aan de Belastingdienst. Zo kun je zien hoeveel belasting je moet betalen over deze inkomsten.

4 veelgestelde vragen over inkomsten uit een ZZP-activiteit:

Wat is het verschil tussen inkomsten uit een ZZP-activiteit en hoofdverdiensten?

Hoofdverdiensten zijn de inkomsten die iemand verdient door het uitvoeren van zijn of haar hoofdwerk. Inkomsten als zelfstandige zijn de inkomsten die iemand verdient door het uitvoeren van een zelfstandig ondernemerschap, zoals het geven van advies of het verkopen van producten of diensten als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er).

Moet ik hierover belasting betalen?

Ja, in Nederland moet je belasting betalen over inkomsten uit een ZZP-activiteit. Hoeveel belasting je moet betalen is afhankelijk van hoeveel je hebt verdiend en wat je belastbare inkomen is.

Hoe geef ik deze inkomsten op aan de Belastingdienst?

Om inkomsten uit een ZZP-activiteit op te geven aan de Belastingdienst, kun je gebruik maken van het formulier ‘Inkomsten uit een bijbaan of andere verdiensten’. Hiermee kun je de inkomsten opgeven die je hebt verdiend als zelfstandig ondernemer.

Wat zijn de voor- en nadelen van het hebben van inkomsten als ZZP’er

Een van de voordelen van het hebben van inkomsten uit een ZZP-activiteit is dat je zelf de regie hebt over je werk en dat je de vrijheid hebt om te werken wanneer jij dat wilt. Daarnaast kan het ook financieel voordelig zijn, omdat je vaak een hogere winst kunt behalen als ZZP’er dan wanneer je werkt voor een werkgever.

Een nadeel van het hebben van deze inkomsten is dat je vaak minder zekerheid hebt over je inkomsten en dat je zelf verantwoordelijk bent voor het regelen van zaken zoals ziektekostenverzekering en pensioenopbouw. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over of ZZP’er bij je past.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.