Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Reiskosten: verwerken in boekhouding en reiskosten voor ZZP’er

Reiskosten zijn een belangrijk begrip in de boekhouding en de financiële administratie van een bedrijf. Ze spelen een cruciale rol bij het bepalen van de winst- en verliesrekening van een onderneming en zijn daarom van groot belang voor het beheren van de financiën van een bedrijf. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat reiskosten precies zijn, hoe ze worden berekend en hoe ze worden verwerkt in boekhoudsoftware of boekhoudprogramma’s online.

Wat zijn reiskosten?

Reiskosten zijn de kosten die worden gemaakt voor het maken van zakelijke reizen. Dit kunnen reizen naar klanten, leveranciers, beurzen of andere zakelijke afspraken zijn. Reiskosten zijn belangrijk omdat ze direct gerelateerd zijn aan de zakelijke activiteiten van het bedrijf en daarom invloed hebben op de winst- en verliesrekening.

Reiskosten kunnen bestaan uit verschillende soorten kosten, zoals:

 • Vervoerskosten: Dit zijn de kosten voor het gebruik van openbaar vervoer, zoals trein-, bus- of vliegtickets.
 • Autokosten: Dit zijn de kosten voor het gebruik van een eigen auto voor zakelijke reizen, zoals brandstofkosten, parkeerkosten en onderhoudskosten.
 • Reis- en verblijfskosten: Dit zijn de kosten voor het verblijf tijdens een zakelijke reis, zoals hotelkosten, restaurantkosten en entreekaarten.

Hoe worden reiskosten berekend?

Er zijn verschillende manieren om reiskosten te berekenen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het bedrijf en de reis. De meest voorkomende manieren om reiskosten te berekenen zijn:

 1. Op basis van werkelijke kosten: Reiskosten kunnen worden berekend op basis van de werkelijke kosten van de reis. Dit betekent dat alle kosten die zijn gemaakt voor de reis, zoals vervoerskosten, autokosten en reis- en verblijfskosten, worden verrekend met het aantal zakelijke reizen om de gemiddelde reiskosten per reis te bepalen.
 2. Op basis van forfaitaire bedragen: Reiskosten kunnen ook worden berekend op basis van forfaitaire bedragen. Dit betekent dat er vaste bedragen worden gebruikt voor de verschillende kosten van de reis, zoals vervoerskosten, autokosten en reis- en verblijfskosten. Dit is vaak een gemakkelijkere manier om reiskosten te berekenen, omdat het niet nodig is om alle werkelijke kosten te verzamelen en te verrekenen.

De kosten die je maakt met de auto zijn vaak handig om te verwerken in de boekhouding.

Hoe verwerk je reiskosten in boekhoudsoftware / boekhoudprogramma online?

In de meeste boekhoudsoftware of boekhoudprogramma’s online kun je reiskosten op de volgende manier verwerken:

 1. Voer de gegevens van de reis in: Voer alle relevante gegevens van de reis in, zoals de datum, bestemming, reisduur en kosten. Dit gegevens zijn nodig om de reiskosten te kunnen berekenen.
 2. Voer de reiskosten in: Voer de berekende reiskosten in op basis van de gegevens van de reis. Dit kan handmatig gebeuren of automatisch door het boekhoudprogramma op basis van de ingevoerde gegevens.
 3. Voeg de reiskosten toe aan de winst- en verliesrekening: Voeg de reiskosten toe aan de winst- en verliesrekening van het bedrijf door ze af te trekken van de winst. Dit zal de winst van het bedrijf verminderen en heeft invloed op het netto vermogen van het bedrijf.

Tip: Het is belangrijk om te onthouden dat reiskosten op de juiste manier moeten worden verwerkt in de boekhoudsoftware of boekhoudprogramma. Wees zo volledig mogelijk!

Reiskosten verwerken als ZZP’er in Nederland

Als ZZP’er (zelfstandig ondernemer zonder personeel) in Nederland zijn reiskosten een belangrijk onderdeel van je financiële administratie. Reiskosten zijn de kosten die je maakt voor het maken van zakelijke reizen voor je onderneming. Dit kunnen reizen naar klanten, leveranciers, beurzen of andere zakelijke afspraken zijn.

Het verwerken van reiskosten als ZZP’er in Nederland kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van je onderneming en de reis. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe je reiskosten als ZZP’er in Nederland kunt verwerken en welke regels je moet volgen om ervoor te zorgen dat je reiskosten op de juiste manier declareert.

Hoe verwerk je reiskosten als ZZP’er in Nederland?

Er zijn verschillende manieren om reiskosten als ZZP’er in Nederland te verwerken, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van je onderneming en de reis. De meest voorkomende manieren om reiskosten te verwerken als ZZP’er.

 1. Op basis van werkelijke kosten: Als ZZP’er kun je reiskosten verwerken op basis van de werkelijke kosten van de reis. Dit betekent dat alle kosten die zijn gemaakt voor de reis, zoals vervoerskosten, autokosten en reis- en verblijfskosten, worden verrekend met het aantal zakelijke reizen om de gemiddelde reiskosten per reis te bepalen.
 2. Op basis van forfaitaire bedragen: Als ZZP’er kun je ook reiskosten verwerken op basis van forfaitaire bedragen. Dit betekent dat er vaste bedragen worden gebruikt voor de verschillende kosten van de reis, zoals vervoerskosten, autokosten en reis- en verblijfskosten. Dit is vaak een gemakkelijkere manier om reiskosten te verwerken, omdat het niet nodig is om alle werkelijke kosten te verzamelen en te verrekenen.

Het is belangrijk om te onthouden dat als ZZP’er in Nederland je reiskosten op de juiste manier moet verwerken om ervoor te zorgen dat je reiskosten op de juiste manier declareert.

Regels voor het declareren van reiskosten als ZZP’er in Nederland

Als ZZP’er in Nederland moet je reiskosten op de juiste manier declareren om ervoor te zorgen dat je de juiste belastingteruggave ontvangt. Er zijn enkele regels waar je je aan moet houden bij het declareren van reiskosten:

 1. Bewaar alle bewijzen van reiskosten: Als ZZP’er moet je alle bewijzen van reiskosten bewaren, zoals tickets, facturen en bonnen. Dit is nodig om de juiste belastingteruggave te ontvangen en om te kunnen aantonen dat de reiskosten zakelijk zijn.
 2. Houd rekening met de vrijstellingen: Als ZZP’er heb je recht op vrijstellingen voor reiskosten. Dit betekent dat je bepaalde reiskosten niet hoeft te declareren en dat je dus ook geen belastingteruggave ontvangt voor deze kosten.
 3. Houd rekening met de kilometervergoeding: Als ZZP’er heb je recht op een kilometervergoeding voor zakelijke ritten met je auto. Deze vergoeding is gebaseerd op de werkelijk gemaakte kilometers en is afhankelijk van de brandstofkost

Veelgestelde vragen over reiskosten

Wat zijn reiskosten precies?

Reiskosten zijn de kosten die worden gemaakt voor het maken van zakelijke reizen. Dit kunnen reizen naar klanten, leveranciers, beurzen of andere zakelijke afspraken zijn. Reiskosten zijn belangrijk omdat ze direct gerelateerd zijn aan de zakelijke activiteiten van het bedrijf en daarom invloed hebben op de winst- en verliesrekening.

Hoe worden reiskosten berekend?

Er zijn verschillende manieren om reiskosten te berekenen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het bedrijf en de reis. De meest voorkomende manieren om reiskosten te berekenen zijn: op basis van werkelijke kosten en op basis van forfaitaire bedragen.

Hoe verwerk je reiskosten in boekhoudsoftware / boekhoudprogramma online?

Reiskosten kunnen worden verwerkt in boekhoudsoftware of boekhoudprogramma’s online door alle relevante gegevens van de reis in te voeren, de berekende reiskosten in te voeren en de reiskosten toe te voegen aan de winst- en verliesrekening door ze af te trekken van de winst.

Waarom zijn reiskosten belangrijk voor het beheren van de financiën van een bedrijf?

Reiskosten zijn belangrijk voor het beheren van de financiën van een bedrijf omdat ze direct gerelateerd zijn aan de zakelijke activiteiten van het bedrijf en daarom invloed hebben op de winst- en verliesrekening. Door de reiskosten goed te beheren, kan een bedrijf de winst verhogen en de financiële gezondheid

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.