Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Opleidingskosten invoeren in boekhouding: werknemers en ZZP’er

Opleidingskosten zijn de kosten die gemaakt worden voor het volgen van opleidingen of cursussen om de kennis en vaardigheden van werknemers te vergroten of op peil te houden. Deze kosten kunnen zowel voor werknemers van een bedrijf als voor zelfstandig ondernemers (ZZP’ers) relevant zijn. In dit artikel zullen we de opleidingskosten vanuit twee perspectieven bekijken: die van werknemers en die van ZZP’ers.

Opleidingskosten voor werknemers

Volgens de Nederlandse wet is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om ervoor te zorgen dat werknemers de kennis en vaardigheden hebben die nodig zijn om hun werk goed te kunnen uitvoeren. Dit betekent dat de werkgever ook verantwoordelijk is voor de de kosten van de werknemers. In sommige gevallen kan de werkgever deze kosten verhalen op de werknemer, bijvoorbeeld als de opleiding niet relevant is voor het werk dat de werknemer doet. In de meeste gevallen zijn de opleiding kosten echter voor rekening van de werkgever.

Deze kosten kunnen onder meer bestaan uit de kosten voor cursusgeld, reiskosten, verblijfskosten en eventuele materiaalkosten. Deze kosten zijn aftrekbaar voor de werkgever als zakelijke kosten, zolang ze redelijk zijn en passen binnen de doelstellingen van het bedrijf.

Opleidingskosten voor ZZP’ers

Voor ZZP’ers zijn cursus en opleidingkosten vaak ook relevant, omdat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het behouden en vergroten van hun kennis en vaardigheden. ZZP’ers kunnen deze kosten in principe aftrekken van de inkomstenbelasting als zakelijke kosten. Het is wel belangrijk om te weten dat deze kosten alleen aftrekbaar zijn als ze redelijk zijn en passen binnen de doelstellingen van de ZZP’er.

Vragen en antwoorden op een rij

Kunnen opleidingskosten van werknemers ook voor rekening van de werknemer komen?

In sommige gevallen kan de werkgever de opleidingskosten van de werknemer verhalen op de werknemer, bijvoorbeeld als de opleiding niet relevant is voor het (huidige werk) of als de opleidingskosten redelijk zijn en passen binnen de doelstellingen van de ZZP’er.

Zijn opleidingskosten voor ZZP’ers altijd aftrekbaar van de inkomstenbelasting?

Nee, opleidingskosten voor ZZP’ers zijn alleen aftrekbaar van de inkomstenbelasting als ze redelijk zijn en passen binnen de doelstellingen van de ZZP’er.

Moeten opleidingskosten altijd in de boekhouding worden vermeld?

Ja, opleidingskosten moeten altijd in de boekhouding worden vermeld als zakelijke kosten, zowel voor werknemers als voor ZZP’ers. Dit geldt ook voor de btw die is betaald over de opleidingskosten.

Zijn opleidingskosten voor werknemers altijd aftrekbaar voor de werkgever?

Ja, opleidingskosten voor werknemers zijn altijd aftrekbaar voor de werkgever als zakelijke kosten, zolang ze redelijk zijn en passen binnen de doelstellingen van het bedrijf. Dit geldt ook voor de btw die is betaald over de opleidingskosten.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.