Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Boekhouding: Inkomen uit BV verwerken

Inkomsten uit een BV, of besloten vennootschap, zijn de financiële middelen die iemand verdient als aandeelhouder of werknemer van een onderneming. Een BV is een rechtsvorm voor een onderneming waarbij de aandeelhouders niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming. De inkomsten uit de BV kunnen zowel uit winstuitkeringen als uit loon betrekking hebben.

Synoniemen zijn onder andere BV-inkomsten, ondernemingsinkomsten en aandeelhoudersinkomsten

Het opnemen van inkomsten uit een BV in de boekhouding

Als je inkomsten hebt uit een BV, is het belangrijk om deze op te nemen in je online boekhoudingtool. Zo kun je zien hoeveel geld je hebt verdiend en hoeveel belasting je moet betalen over deze inkomsten.

Er zijn verschillende manieren om inkomsten uit een BV op te nemen in je boekhouding. Zo kun je bijvoorbeeld een aparte bankrekening openen voor je BV-inkomsten, of je kunt een apart boekhoudsysteem gebruiken voor deze inkomsten.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat je inkomsten uit een BV moet opgeven aan de Belastingdienst. Dit kun je doen door gebruik te maken van het formulier ‘Inkomsten uit een bijbaan of andere verdiensten’. Hiermee kun je de inkomsten opgeven die je hebt verdiend als aandeelhouder of werknemer van een onderneming.

Belasting over inkomsten uit een BV

In Nederland moet je belasting betalen over inkomsten uit een BV. Hoeveel belasting je moet betalen is afhankelijk van hoeveel je hebt verdiend en wat je belastbare inkomen is.

Het belastbare inkomen is het bedrag dat je hebt verdiend na aftrek van bijvoorbeeld ziektekosten en giften. Als je inkomsten hebt uit een BV, moet je deze opgeven aan de Belastingdienst. Zo kun je zien hoeveel belasting je moet betalen over deze inkomsten.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.