Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Inkomsten uit overige werkzaamheden: tips en info

Inkomsten uit overige werkzaamheden zijn inkomsten die je verdient buiten je hoofdbaan om. Dit kan bijvoorbeeld het uitvoeren van opdrachten voor andere bedrijven, het geven van les of het verhuren van een kamer in je eigen woning zijn. In Nederland zijn inkomsten uit overige werkzaamheden belast met inkomstenbelasting. Het is daarom belangrijk om deze inkomsten goed te registreren in je boekhouding.

Wat moet je registreren in je boekhouding?

Als je inkomsten uit overige werkzaamheden hebt, moet je deze registreren in je boekhouding. Dit betekent dat je de volgende gegevens moet bijhouden:

 • De datum waarop de inkomsten zijn ontvangen
 • De omschrijving van de inkomsten, bijvoorbeeld “lesgeven” of “verhuren van kamer”
 • Het bedrag van de inkomsten
 • Eventuele kosten die je hebt gemaakt om de inkomsten te verdienen, zoals reiskosten of materialen

Hoe belast je inkomsten uit overige werkzaamheden?

Inkomsten uit overige werkzaamheden zijn belast met inkomstenbelasting. Dit betekent dat je de inkomsten moet opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. De hoogte van de belasting die je moet betalen is afhankelijk van het totale bedrag aan inkomsten uit overige werkzaamheden dat je hebt verdiend in een jaar, en van je inkomsten uit andere bronnen.

Wanneer moet je aangifte doen?

Als je inkomsten uit overige werkzaamheden hebt, moet je aangifte inkomstenbelasting doen. Dit doe je via de Belastingdienst. Je moet aangifte doen als je inkomsten uit overige werkzaamheden hebt van meer dan € 1.850,- in een jaar. Als je inkomsten lager zijn, hoef je geen aangifte te doen.

Een aantal voorbeelden op een rij

Hieronder volgt een lijst met voorbeelden van inkomsten uit overige werkzaamheden:

 1. uitvoeren van opdrachten voor andere bedrijven
 2. geven van les, bijvoorbeeld muziekles, sportles of taalles
 3. verhuren van een kamer in je eigen woning
 4. verkopen van producten op internet, bijvoorbeeld via een webshop of op marktplaats
 5. geven van muzieklessen of het doen van freelance werk als muzikant
 6. uitvoeren van computerwerkzaamheden, bijvoorbeeld het maken van websites of het programmeren van software
 7. doen van freelance werk als fotograaf of videograaf
 8. geven van privéles of huiswerkbegeleiding
 9. verhuren van materialen, zoals gereedschappen of sportuitrusting
 10. geven van rijlessen.

Dit is slechts een kleine selectie van de mogelijkheden om inkomsten uit overige werkzaamheden te verdienen. Er zijn nog veel meer manieren om inkomsten uit overige werkzaamheden te verdienen, afhankelijk van je talenten en interesses.

Veelgestelde vragen

Moet ik altijd aangifte doen als ik inkomsten uit overige werkzaamheden heb?

Ja, als je inkomsten uit overige werkzaamheden hebt van meer dan € 1.850,- in een jaar, moet je aangifte doen bij de Belastingdienst. Als je inkomsten lager zijn, hoef je geen aangifte te doen.

Hoe bepaal ik hoeveel belasting ik moet betalen over mijn inkomsten uit overige werkzaam

De hoogte van de belasting die je moet betalen over je inkomsten uit overige werkzaamheden is afhankelijk van het totale bedrag aan inkomsten dat je hebt verdiend in een jaar, en van je inkomsten uit andere bronnen. Als je aangifte doet, zal de Belastingdienst bepalen hoeveel belasting je moet betalen.

Wat zijn voorbeelden van inkomsten uit overige werkzaamheden?

Voorbeelden van inkomsten uit overige werkzaamheden zijn het uitvoeren van opdrachten voor andere bedrijven, het geven van les, het verhuren van een kamer in je eigen woning, het verkopen van producten op internet, het geven van muzieklessen of het doen van freelance werk. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn nog veel meer manieren om inkomsten uit overige werkzaamheden te verdienen.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.