Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Wat is cashflow en hoe beheer je het?

Cashflow is een term die verwijst naar de hoeveelheid geld die een bedrijf of individu heeft om te besteden of te investeren. Het is een belangrijk onderdeel van het financieel beheer, omdat het kan helpen om financiële problemen te voorkomen en om te bepalen hoe geld moet worden besteed om de groei en het succes van een bedrijf te bevorderen.

Definities

Voordat we verder gaan met de uitleg van cashflow en hoe het te beheren, is het belangrijk om enkele belangrijke termen te begrijpen:

  • Inkomsten: Dit is geld dat een bedrijf of individu ontvangt, bijvoorbeeld door het verkopen van producten of diensten.
  • Kosten: Dit is geld dat wordt uitgegeven, bijvoorbeeld aan lonen, huur, inkopen en belastingen.
  • Winst: Dit is het bedrag dat overblijft nadat alle kosten zijn betaald. Het kan worden geïnvesteerd in het bedrijf of worden gebruikt om schulden af te betalen.
  • Activiteiten: Dit zijn de dagelijkse handelingen die nodig zijn om een bedrijf te runnen, zoals het maken van producten, het verkopen van producten en het betalen van kosten.
  • Financiering: Dit is geld dat wordt geleend of gekregen van andere bronnen, zoals banken of beleggers.

Cashflow beheren

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven en individuen hun cashflow kunnen beheren. Hieronder geven we enkele belangrijke tips:

  • Maak een budget: Het maken van een budget kan helpen om te bepalen hoeveel geld er beschikbaar is om te besteden en hoe het moet worden besteed. Door regelmatig te kijken naar inkomsten en uitgaven, kan worden bepaald of er sprake is van een overschot of tekort aan geld.
  • Beperk uitgaven: Het beperken van uitgaven kan helpen om de cashflow te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door het verminderen van onnodige kosten, zoals het afsluiten van dure abonnementen of het inkopen van goedkopere materialen.
  • Zoek naar manieren om inkomsten te verhogen: Door te zoeken naar manieren om de inkomsten te verhogen, kan de cashflow worden verbeterd. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van nieuwe producten of diensten, het verhogen van de prijzen van bestaande producten of diensten of door het werven van nieuwe klanten.
  • Maak gebruik van financiering: Als het budget te krap is om te voldoen aan alle kosten of om te investeren in groei, kan het nodig zijn om gebruik te maken van financiering. Dit kan in de vorm zijn van een lening of investering van andere bronnen, zoals beleggers of crowdfunding. Het is belangrijk om te onderzoeken welke opties beschikbaar zijn en om de voor- en nadelen te overwegen voordat een beslissing wordt genomen.
  • Maak gebruik van investeringen: Het maken van slimme investeringen kan de cashflow verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door het kopen van beleggingsproducten of het investeren in groeikansen voor het bedrijf. Het is belangrijk om te onderzoeken welke investeringen het meest geschikt zijn en om risico’s te beperken door te diversifiëren.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen over cashflow en het beheren ervan:

Wat is het belang van cashflow?

Een goede cashflow is belangrijk omdat het helpt om financiële problemen te voorkomen en om te bepalen hoe geld moet worden besteed om de groei en het succes van een bedrijf te bevorderen.

Hoe kan ik mijn cashflow verhogen?

Er zijn verschillende manieren om de cashflow te verhogen, zoals het verminderen van uitgaven, het zoeken naar manieren om inkomsten te verhogen en het maken van slimme investeringen. Het is belangrijk om te onderzoeken welke opties het beste aansluiten bij de behoeften van het bedrijf.

Wat is het verschil tussen cashflow en winst?

Cashflow is de hoeveelheid geld die een bedrijf of individu heeft om te besteden of te investeren. Winst is het bedrag dat overblijft nadat alle kosten zijn betaald. Winst kan worden geïnvesteerd in het bedrijf of worden gebruikt om schulden af te betalen, terwijl cashflow kan worden gebruikt om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.