Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Hoe maak je een begroting voor een klein bedrijf?

Een begroting is een belangrijk hulpmiddel om de financiële gezondheid van je bedrijf te monitoren en te beheren. Het helpt je om te begrijpen hoe je geld verdient en uitgeeft, en om te bepalen wat je kunt doen om je inkomsten te verhogen en je kosten te verlagen. Een begroting kan ook helpen om je te concentreren op je doelen en om te bepalen of je op koers ligt om die te bereiken. Als je een klein bedrijf hebt, is het nog belangrijker om een begroting te maken, omdat je vaak met beperkte middelen werkt en elke cent telt. Hieronder geven we je enkele tips voor het maken van een begroting voor je kleine bedrijf.

Definities

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om enkele begrippen te definiëren die we in dit artikel gebruiken:

  • Inkomsten: Dit zijn de gelden die je ontvangt van de verkoop van producten of diensten.
  • Kosten: Dit zijn de uitgaven die je doet om je bedrijf te laten draaien, zoals lonen, huur, nutsvoorzieningen en aankopen van producten of diensten.
  • Netto-inkomsten: Dit is het bedrag dat overblijft nadat je je inkomsten hebt verminderd met je kosten. Als je netto-inkomsten positief is, betekent dit dat je winst hebt gemaakt. Als je netto-inkomsten negatief is, betekent dit dat je verlies hebt gemaakt.

Stap 1: Maak een lijst van je inkomstenbronnen

Om te beginnen, is het belangrijk om te weten waar je inkomsten vandaan komen. Maak een lijst van alle producten of diensten die je verkoopt en hoeveel je voor elk ervan kunt verwachten te verdienen. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt, kun je de inkomsten onderverdelen per product of per categorie. Als je een dienstverlenend bedrijf hebt, kun je de inkomsten onderverdelen per klant of per type dienst.

Stap 2: Maak een lijst van je kosten

Nadat je je inkomsten hebt opgesomd, is het tijd om te kijken naar je kosten. Maak een lijst van alle kosten die je hebt om je bedrijf te laten draaien, zoals lonen, huur, nutsvoorzieningen. Analyseer ook de verdere kosten die je maakt en breng dit in kaart.

Stap 3: Maak een begroting

Nu je je inkomsten en kosten hebt opgesomd, kun je een begroting maken. Dit is een overzicht van je verwachte inkomsten en kosten voor een bepaalde periode, zoals een maand, een kwartaal of een jaar.

Om een begroting te maken, kun je een spreadsheet of een speciaal begrotingsprogramma gebruiken. Zorg ervoor dat je de begroting op maandbasis of kwartaalbasis bijhoudt, zodat je kunt zien hoe je op koers ligt om je doelen te behalen.

Stap 4: Analyseer je begroting

Nadat je je begroting hebt gemaakt, is het belangrijk om deze te analyseren om te zien of je op koers ligt om je doelen te behalen. Kijk of je inkomsten overeenkomen met wat je had verwacht en of je kosten binnen je budget blijven. Als je inkomsten lager zijn dan verwacht of als je kosten hoger zijn dan verwacht, moet je misschien aanpassingen maken om ervoor te zorgen dat je op koers blijft.

Conclusie

Een begroting is een belangrijk hulpmiddel om de financiële gezondheid van je kleine bedrijf te monitoren en te beheren. Door je inkomsten en kosten te verzamelen en te analyseren, kun je zien hoe je op koers ligt om je doelen te behalen en kun je aanpassingen maken als dat nodig is. Door regelmatig je begroting bij te werken en advies te vragen aan een financieel adviseur, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf financieel gezond blijft.

Vragen en antwoorden

Hieronder geven we enkele veelgestelde vragen met betrekking tot het maken van een begroting voor een klein bedrijf:

Moet ik elke maand mijn begroting bijwerken?

Het is aan te raden om je begroting elke maand of elk kwartaal bij te werken, zodat je kunt zien hoe je op koers ligt om je doelen te behalen. Als je merkt dat je inkomsten lager zijn dan verwacht of als je kosten hoger zijn dan verwacht, kun je aanpassingen maken om ervoor te zorgen dat je op koers blijft.

Wat als ik verlies maak in plaats van winst?

Als je verlies maakt in plaats van winst, betekent dit dat je kosten hoger zijn dan je inkomsten. In dit geval is het belangrijk om naar je begroting te kijken en te zien waar je kosten kunt verlagen of waar je inkomsten kunt verhogen. Het kan ook helpen om advies te vragen aan een financieel adviseur of boekhouder om te zien wat je kunt doen om je bedrijf weer op de rails te krijgen.

Wat als ik niet genoeg geld heb om mijn kosten te betalen?

Als je niet genoeg geld hebt om je kosten te betalen, betekent dit dat je financieel in de problemeen. In dit geval is het belangrijk om snel actie te ondernemen om het probleem op te lossen. Een van de eerste stappen die je kunt nemen, is om naar je begroting te kijken en te zien waar je kosten kunt verlagen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je personeel laat gaan of dat je overstapt op goedkopere leveranciers.

Je kunt ook proberen om extra inkomsten te genereren, bijvoorbeeld door nieuwe producten of diensten aan te bieden of door extra marketing te doen om meer klanten te werven. Als je nog steeds niet genoeg geld hebt om je kosten te betalen, kan het helpen om een lening af te sluiten of om beleggers te zoeken die in je bedrijf willen investeren.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het normaal is om af en toe tegen financiële uitdagingen aan te lopen, vooral als je een klein bedrijf hebt. Het belangrijkste is om snel actie te ondernemen om het probleem op te lossen, zodat je je bedrijf weer op de rails kunt krijgen.

Kan ik mijn begroting delen met anderen, zoals mijn boekhouder of financieel adviseur?

Ja, het is aan te raden om je begroting te delen met anderen, zoals je boekhouder of financieel adviseur. Zij kunnen je helpen om te zien waar je kosten kunt verlagen of waar je inkomsten kunt verhogen, en kunnen je advies geven over hoe je je bedrijf op lange termijn financieel gezond kunt houden.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.