Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Alles wat je moet weten over zelf boekhouden: 12 veelgestelde vragen

De boekhouding verzorgen van je bedrijf kan soms een onbegonnen taak lijken, vooral als je niet zeker weet waar te beginnen of wat je moet doen. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen bij het bijhouden van je boekhouding, en het is vaak mogelijk om dit zelf te doen. In dit artikel beantwoorden we twaalf veelgestelde vragen over zelf boekhouden, zodat je een beter begrip krijgt van het proces en kunt bepalen of dit iets is wat je zelf wilt aanpakken.

Kan je de boekhouding zelf doen?

Ja, het is mogelijk om de boekhouding zelf te doen, vooral als je een kleine onderneming hebt met weinig transacties. Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s beschikbaar die het proces kunnen vereenvoudigen, zoals InformerOnline (tip) en e-Boekhouden.nl. Het is wel belangrijk om te weten wat je doet, zodat je ervoor zorgt dat alles juist wordt geboekt en je financiële gegevens accuraat zijn. Als je geen ervaring hebt met boekhouden, kan het een goed idee zijn om een cursus te volgen of professioneel advies te vragen om ervoor te zorgen dat je het goed doet.

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma?

Er zijn een aantal gratis boekhoudprogramma’s beschikbaar. Welk programma het beste is, hangt af van je behoeften en voorkeuren. Het is aan te raden om verschillende programma’s te testen en te kijken welk programma het beste bij je past. Houd er rekening mee dat sommige gratis programma’s beperkte functionaliteiten hebben en dat je misschien moet betalen voor toegang tot bepaalde features. E-boekhouden.nl, Rompslomp en AFAS SB+ hebben gratis versies van hun boekhoudprogramma’s beschikbaar, zoals je hieronder kan zien.

Wat kost een gemiddelde boekhouding?

De kosten van een boekhouding kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van je bedrijf, hoe vaak je boekhouding moet worden bijgewerkt en of je een boekhouder inhoudt of een boekhoudprogramma gebruikt. Als je een boekhouder inhoudt, kan dit tussen de €20 en €100 per uur kosten, terwijl de kosten voor een boekhoudprogramma meestal een vast bedrag per maand of jaar zijn. Het is ook mogelijk om voor een vast tarief te betalen voor specifieke boekhoudtaken, zoals het opstellen van een jaarrekening. Het is aan te raden om verschillende opties te vergelijken en te bepalen wat het beste bij je budget en behoeften past.

Hoe moeilijk is boekhouden?

Hoe moeilijk boekhouden is, hangt grotendeels af van je ervaring en kennis van het onderwerp. Als je geen ervaring hebt met boekhouden, kan het aanvankelijk best een uitdaging zijn om te begrijpen hoe alles werkt. Maar met de juiste hulpmiddelen en een beetje oefening kan het steeds gemakkelijker worden. Als je ervaring hebt met boekhouden of een achtergrond hebt in financiën, zal het waarschijnlijk gemakkelijker zijn om de boekhouding zelf te doen.

Zelf boekhouden

Wat mag een boekhouder niet doen?

Er zijn een aantal zaken waar een boekhouder niet aan mag of mag meewerken. Zo mag een boekhouder bijvoorbeeld geen frauduleus of onethisch gedrag vertonen, zoals het manipuleren van financiële gegevens of het overtreden van wetten of regelgeving. Een boekhouder mag ook geen werk uitvoeren waarvoor hij of zij niet bevoegd is, zoals het geven van fiscaal advies als hij of zij geen accountant is.

Hoeveel tijd kost boekhouding?

Hoeveel tijd boekhouding kost, hangt af van de grootte en complexiteit van je bedrijf, hoe vaak je transacties hebt en hoe vaak je de boekhouding bijwerkt. Als je een kleine onderneming hebt met weinig transacties, kan het bijhouden van de boekhouding een paar uur per week kosten. Als je een grotere onderneming hebt met veel transacties, kan het meer tijd kosten om de boekhouding bij te houden. Het is aan te raden om een boekhoudschema op te stellen om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt om de boekhouding bij te houden zonder dat het ten koste gaat van je andere werkzaamheden.

Hoe begin je als boekhouder?

Als je wilt beginnen als boekhouder, is het aan te raden om een opleiding te volgen in boekhouden of financiën. Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar in Nederland en België.. Het kan ook nuttig zijn om ervaring op te doen door een stage of vrijwilligerswerk te doen bij een boekhoudkantoor of bedrijf. Als je eenmaal een opleiding hebt afgerond en ervaring hebt opgedaan, kan het zoeken naar een baan als boekhouder een goede volgende stap zijn. Het is ook mogelijk om je eigen boekhoudkantoor te starten als je voldoende ervaring en klanten hebt.

Heb ik als eenmanszaak een boekhouder nodig?

Het is niet verplicht om als eenmanszaak een boekhouder in te huren, maar het kan wel nuttig zijn als je weinig ervaring hebt met boekhouden of als je geen tijd hebt om je boekhouding bij te houden. Een boekhouder kan je helpen om je boekhouding op orde te houden en te zorgen dat je voldoet aan alle belastingplichtige verplichtingen. Als je besluit om een boekhouder in te huren, is het wel belangrijk om te onderzoeken welke boekhouder het beste bij je past en om te bepalen wat je budget is.

Hoeveel kost een boekhouder voor een eenmanszaak?

Net als bij andere boekhoudkosten, kan de kosten van een boekhouder voor een eenmanszaak of boekhoudprogramma ZZP. sterk variëren. Boekhouders kunnen tarieven in rekening brengen op basis van het aantal uren dat ze werken, of een vast tarief per maand of per jaar in rekening brengen. Het is aan te raden om verschillende boekhouders te vergelijken en te onderhandelen over tarieven om ervoor te zorgen dat je een goede deal krijgt.

Hoe moet je een kasboek invullen?

Een kasboek is een document waarin alle inkomsten en uitgaven van een bedrijf worden bijgehouden. Om een kasboek in te vullen, moet je alle transacties opnemen die plaatsvinden, inclusief de datum, het bedrag, de omschrijving van de transactie en of het een inkomsten- of uitgavenpost is. Het is belangrijk om het kasboek regelmatig bij te houden, zodat je een accuraat beeld hebt van je financiële situatie.

Is het verplichte een boekhouder te hebben?

Het is niet verplicht om een boekhouder in te huren, tenzij je bedrijf aan bepaalde criteria voldoet. In sommige landen is het bijvoorbeeld verplicht om een boekhouder in te huren als je bedrijf een bepaald jaaromzet heeft of als je aan specifieke belastingplichtige verplichtingen moet voldoen. Het is aan te raden om je te verdiepen in de wetgeving van jouw land en te bepalen of het inhuren van een boekhouder verplicht is voor jouw bedrijf.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?

Een boekhouder is iemand die verantwoordelijk is voor het bijhouden van de boekhouding van een bedrijf, terwijl een accountant iemand is die gespecialiseerd is in financiële planning, analyse en advies. Accountants kunnen ook boekhoudwerkzaamheden uitvoeren, maar ze zijn vaak meer gericht op het geven van advies en het helpen van bedrijven met het optimaliseren van hun financiën. Sommige mensen werken zowel als boekhouder als accountant, afhankelijk van hun opleiding en ervaring.

Conclusie

Boekhouding van je bedrijf kan soms een uitdaging zijn, vooral als je niet zeker weet wat je moet doen of hoe je het moet aanpakken. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen bij het bijhouden van je boekhouding, en het is vaak mogelijk om dit zelf te doen. Als je besluit om een boekhouder in te huren, is het belangrijk om te onderzoeken welke boekhouder het beste bij je past en om te bepalen wat je budget is. Door deze veelgestelde vragen te beantwoorden, hopen we dat je een beter begrip hebt gekregen van het proces van zelf boekhouden en kunt bepalen of dit iets is wat je zelf wilt aanpakken.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.