Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Uitbesteden van de boekhouding: waar moet je op letten?

De boekhouding is een belangrijk onderdeel van elk bedrijf, of je nu een solopreneur bent of een groot bedrijf leidt. Het bijhouden van financiële gegevens helpt je om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je bedrijf, om te kunnen plannen en beslissingen te nemen die het succes van je bedrijf bevorderen. Maar het bijhouden van de boekhouding kan ook tijdrovend en complex zijn, vooral als je niet over de benodigde vaardigheden en kennis beschikt. In dit geval kan het uitbesteden van je boekhouding een slimme oplossing zijn.

In dit artikel gaan we in op de vraag: waar moet je op letten bij het uitbesteden van je boekhouding? We geven definities van belangrijke begrippen, geven antwoord op veelgestelde vragen en geven praktische tips om het meeste uit het uitbesteden van je boekhouding te halen.

Wat is uitbesteden van de boekhouding?

Uitbesteden van de boekhouding betekent dat je het bijhouden van de financiële gegevens van je bedrijf aan een derde partij overlaat. Dit kan een individuele boekhouder of een boekhoudkantoor zijn. De boekhouder of het kantoor neemt de taak van het bijhouden van de boekhouding over en zorgt ervoor dat alles op orde is, zodat jij je kunt concentreren op het runnen van je bedrijf.

Wat zijn de voordelen van het uitbesteden van de boekhouding?

Er zijn verschillende voordelen aan het uitbesteden van de boekhouding:

 • Je bespaart tijd. Het bijhouden van de boekhouding kan tijdrovend zijn, vooral als je niet over de juiste vaardigheden en kennis beschikt. Door het uitbesteden van de boekhouding kun je je concentreren op het runnen van je bedrijf, in plaats van tijd te besteden aan boekhoudkundige taken.
 • Je krijgt toegang tot professionele expertise. Een boekhouder of boekhoudkantoor heeft de vaardigheden en kennis om de boekhouding op een efficiënte en professionele manier bij te houden. Dit kan ervoor zorgen dat de boekhouding beter op orde is en dat je meer inzicht hebt in de financiële gezondheid van je bedrijf.
 • Je kunt fouten voorkomen. Een professionele boekhouder of boekhoudkantoor zal zorgvuldig werken en fouten voorkomen, wat kan leiden tot een nauwkeurigere boekhouding. Dit is vooral belangrijk als je te maken hebt met belastingaangiften of als je financiële gegevens moet aanleveren aan derden, zoals banken of investeerders.
 • Je kunt kosten besparen. Het in dienst nemen van een boekhouder of het opzetten van een boekhoudafdeling kan duur zijn. Door de boekhouding uit te besteden, kun je deze kosten verminderen.

Wat zijn de nadelen van het uitbesteden van de boekhouding?

Er zijn ook enkele nadelen aan het uitbesteden van de boekhouding:

 • Je bent afhankelijk van een derde partij. Door de boekhouding uit te besteden, ben je afhankelijk van een derde partij om de financiële gegevens van je bedrijf bij te houden. Dit kan soms leiden tot vertragingen of communicatieproblemen.
 • Je moet kosten betalen. Het uitbesteden van de boekhouding kost geld, ook al bespaar je op andere kosten. Je moet rekening houden met de kosten van de boekhouder of het boekhoudkantoor wanneer je bepaalt of het uitbesteden van de boekhouding voor jouw bedrijf een goede keuze is.
 • Je moet vertrouwelijke informatie delen. Als je de boekhouding uitbesteedt, moet je vertrouwelijke financiële informatie delen met een derde partij. Dit kan soms leiden tot bezorgdheid over de beveiliging van deze informatie.

Hoe kies ik de juiste boekhouder of boekhoudkantoor?

Als je ervoor kiest om je boekhouding uit te besteden, is het belangrijk om de juiste boekhouder of het juiste boekhoudkantoor te kiezen. Hier zijn enkele dingen om rekening mee te houden bij het maken van je keuze:

 • Kies iemand of een kantoor met voldoende ervaring en expertise. Zorg ervoor dat de boekhouder of het boekhoudkantoor over de juiste vaardigheden en kennis beschikt om de boekhouding van je bedrijf efficiënt en nauwkeurig bij te houden.
 • Let op de kosten. Vergelijk de kosten van verschillende boekhouders of boekhoudkantoren voordat je een keuze maakt. Zorg ervoor dat je weet wat de kosten zijn voor hun diensten en hoe deze worden berekend.
 • Zoek naar referenties en beoordelingen. Vraag om referenties van andere klanten en lees beoordelingen van de boekhouder of het boekhoudkantoor voordat je een keuze maakt. Dit kan je helpen om te bepalen of ze geschikt zijn voor je bedrijf.
 • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van hun beleid voor vertrouwelijkheid. Als je de boekhouding uitbesteedt, moet je vertrouwelijke financiële informatie delen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het beleid van de boekhouder of het boekhoudkantoor voor de beveiliging van deze informatie.
 • Maak duidelijke afspraken over de diensten die ze zullen verlenen. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met de boekhouder of het boekhoudkantoor over de diensten die ze zullen verlenen en hoe vaak ze in contact met je zullen zijn. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je de diensten krijgt die je verwacht.
 • Wees proactief in het delen van informatie. Zorg ervoor dat je tijdig alle financiële gegevens aanlevert die de boekhouder of het boekhoudkantoor nodig hebben om de boekhouding bij te houden. Dit kan helpen om vertragingen te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de boekhouding op orde is.
 • Sta open voor feedback. Als de boekhouder of het boekhoudkantoor feedback of suggesties heeft over hoe je de boekhouding beter kunt bijhouden, wees dan open voor hun advies. Dit kan helpen om de financiële gezondheid van je bedrijf te verbeteren.
 • Maak regelmatig tijd vrij om de financiële gegevens te bekijken. Het is belangrijk om regelmatig tijd vrij te maken om de financiële gegevens van je bedrijf te bekijken, zodat je inzicht hebt in de financiële gezondheid van je bedrijf en om beslissingen te kunnen nemen die het succes van je bedrijf bevorderen.
 • Ben voorbereid op de kosten. Zoals eerder vermeld, kost het uitbesteden van de boekhouding geld. Zorg ervoor dat je weet wat de kosten zijn en hoe deze worden berekend, zodat je hier rekening mee kunt houden in je budget.

Conclusie

Uitbesteden van de boekhouding kan een slimme oplossing zijn voor bedrijven van alle groottes, omdat het tijd en kosten kan besparen en toegang biedt tot professionele expertise. Als je ervoor kiest om je boekhouding uit te besteden, is het belangrijk om de juiste boekhouder of het juiste boekhoudkantoor te kiezen en duidelijke afspraken te maken. Wees ook proactief in het delen van informatie en maak regelmatig tijd vrij om de financiële gegevens te bekijken. Als je deze stappen volgt, kun je het meeste uit de keuze halen. Toch zijn wij natuurlijk fan van het begrip BoekhoudZelf!

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.