Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

10x waar je op moet letten als je een boekhoudprogramma kiest

Als je op zoek bent naar een boekhoudtool, boekhoudsoftware of boekhoudprogramma, is het belangrijk om goed na te denken over welke specificaties het beste bij jouw behoeften aansluiten. Hieronder geef ik enkele belangrijke punten waar je op moet letten bij het maken van je keuze, met daarbij uitgebreide uitleg over wat je precies kunt verwachten van elk punt.

Gebruiksvriendelijkheid

Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma is of het gemakkelijk te gebruiken is. Als je een programma kiest dat moeilijk te begrijpen is of waarbij je veel tijd moet besteden aan het leren hoe het werkt, kan dit frustrerend zijn en kan het leiden tot fouten in je boekhouding. Kies daarom voor een programma met een duidelijke interface en met goede online hulp- en supportmogelijkheden, zodat je snel aan de slag kunt en makkelijk hulp kunt krijgen als je vastloopt.

Tip: dit pakket gebruiken wij voor ons bedrijf

Wij gebruiken inmiddels InformerOnline voor Middelgrote administratie al een aantal jaar naar alle tevredenheid. Alle verdiensten van onze websites, reclames e.d. worden allemaal netjes verwerkt in de administratie van InformerOnline. Een echte aanrader dus! Bekijk hieronder welk pakket wij hebben. Via de button lees je er meer informatie over bij Informer zelf.

Kosten

Een ander belangrijk punt om te overwegen is hoeveel het boekhoudprogramma kost. Bedenk of het binnen je budget past en of er abonnementskosten of eenmalige kosten zijn. Controleer ook of er mogelijkheid is om extra functies of integraties bij te kopen, zodat je kunt kiezen voor de opties die het beste bij jouw behoeften aansluiten. Houd er rekening mee dat sommige programma’s goedkoper zijn op het eerste gezicht, maar dat er later mogelijk nog extra kosten bijkomen voor bijvoorbeeld support of upgrades.

Tip: Bekijk HIER onze vergelijker van de beste boekhoudtools van dit moment.

Integraties en connectiviteit

Als je al andere programma’s of systemen gebruikt voor je bedrijf, zoals je bank of facturatiesysteem, is het handig als je boekhoudprogramma hiermee kan integreren. Dit kan het boekhoudproces veel efficiënter maken, omdat je gegevens automatisch worden overgezet en je minder handmatig hoeft te werken. Controleer daarom of het boekhoudprogramma integreert met de andere systemen die je gebruikt en of er voldoende connectiviteit beschikbaar is.

connectiviteit

Cloud of lokaal

Je kan kiezen voor een boekhoudprogramma dat je installeert op je eigen computer, of voor een cloud-programma. Een cloud-based programma kan gemakkelijker te gebruiken zijn, omdat je vanaf elke computer toegang hebt tot je boekhouding en je geen updates hoeft te installeren. Het is wel belangrijk om te controleren of het programma voldoet aan de beveiligingseisen die je stelt en of je vertrouwd bent met het idee om je gegevens op te slaan in de cloud. Een lokaal geïnstalleerd programma kan meer beveiliging bieden, maar het kan ook moeilijker zijn om toegang te krijgen als je bijvoorbeeld onderweg bent of als je computer problemen heeft.

Goed om te weten: De meeste boekhoudprogramma’s zijn online of cloud-based.

Mobiele app beschikbaar van het boekhoudprogramma?

Als je vaak onderweg bent of als je vanuit meerdere locaties werkt, is het handig als je boekhoudprogramma ook toegankelijk is via een mobiele app. Zo kun je altijd en overal toegang hebben tot je boekhouding en hoeft je niet te wachten tot je weer achter een computer zit. Controleer of het boekhoudprogramma een app heeft die compatibel is met je mobiele apparaat en of deze app voldoet aan je behoeften.

Inzicht in financiële gegevens d.m.v. rapportages

Het is belangrijk dat je inzicht hebt in hoe je bedrijf ervoor staat en of je op koers ligt om je doelen te bereiken. Kies daarom voor een boekhoudprogramma met rapportagemogelijkheden die aansluiten bij jouw behoeften. Bekijk of het programma bijvoorbeeld financiële rapporten kan genereren, zoals een balans of een winst- en verliesrekening, en of deze gemakkelijk te lezen zijn. Ook is het handig als het programma andere soorten rapporten kan genereren, zoals bijvoorbeeld verkoopstatistieken of klantgegevens.

Fiscale wetgeving

Zorg ervoor dat het boekhoudprogramma aan de fiscale wetgeving van jouw land voldoet, zodat je zeker weet dat je aan de regels voldoet. Controleer of het programma updates ontvangt wanneer er wijzigingen in de wetgeving zijn, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste veranderingen.

Back-up en beveiliging

Het is belangrijk dat je zeker weet dat je gegevens veilig zijn en dat je toegang hebt tot deze gegevens als er iets misgaat. Kies daarom voor een boekhoudprogramma met goede back-up en beveiligingsmogelijkheden. Controleer of het programma regelmatig back-ups maakt van je gegevens en of deze back-ups op een veilige locatie worden opgeslagen. Ook is het belangrijk om te controleren hoe de beveiliging van het programma is geregeld, zoals bijvoorbeeld of er beveiligingsmaatregelen zijn tegen hackers of als er iets misgaat met het programma.

Wist je dat: Sommige boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om je boekhouding automatisch te laten invoeren, door middel van bankintegraties of foto’s van facturen die je met de app kunt scannen. Dit kan het boekhoudproces enorm efficiënter maken en fouten voorkomen. Dit heet factuur scanning.

Klantenservice en support

Het is fijn als je snel hulp kunt krijgen als je vragen of problemen hebt met je boekhoudprogramma. Kies daarom voor een programma met goede klantenservice en support, zodat je hulp kunt krijgen als je dit nodig hebt. Controleer of het programma bijvoorbeeld telefonische support biedt of dat je online hulp kunt krijgen via bijvoorbeeld een chatfunctie. Ook is het handig als het programma goede online hulptools heeft, zoals bijvoorbeeld een handleiding of videotutorials.

Upgrademogelijkheden

Als je bedrijf groeit, is het handig als je boekhoudprogramma mee kan groeien en dat je kunt upgraden naar functies die beter aansluiten bij je behoeften. Bekijk of het boekhoudprogramma upgrademogelijkheden biedt en of er kosten verbonden zijn aan deze upgrades. Zo kun je ervoor zorgen dat je altijd de juiste tools hebt om je boekhouding efficiënt te kunnen bijhouden en je bedrijf te laten groeien.

Wist je dat: Sommige boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om je boekhouding automatisch te laten invoeren, door middel van bankintegraties of foto’s van facturen die je met de app kunt scannen. Dit kan het boekhoudproces enorm efficiënter maken en fouten voorkomen. Een voorbeeld is de Boekhoudbot van Jortt

Conclusie: waar je op moet letten als je een boekhoudprogramma kiest

Door rekening te houden met deze punten bij het kiezen van een boekhoudprogramma, kun je een goede keuze maken die aansluit bij je behoeften en budget. Zo kun je efficiënt en gemakkelijk je boekhouding bijhouden en je bedrijf laten groeien.

Vragen en antwoorden op een rij

Is het belangrijk dat mijn boekhoudprogramma aan de fiscale wetgeving van mijn land voldoet?

Ja, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je boekhoudprogramma aan de fiscale wetgeving van jouw land voldoet, zodat je zeker weet dat je aan de regels voldoet. Het kan ook handig zijn om te controleren of het programma updates ontvangt wanneer er wijzigingen in de wetgeving zijn, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste veranderingen.

Is het belangrijk om te controleren hoe goed het boekhoudprogramma beveiligd is?

Ja, het is belangrijk om te controleren hoe goed het boekhoudprogramma beveiligd is, zodat je zeker weet dat je gegevens veilig zijn en dat er geen risico is op bijvoorbeeld hacking. Controleer bijvoorbeeld of het programma beveiligingsmaatregelen heeft tegen hackers of als er iets misgaat met het programma. Het is ook handig om te controleren of het programma regelmatig back-ups maakt van je gegevens en of deze back-ups op een veilige locatie worden opgeslagen.

Wat is het verschil tussen een cloudgebaseerd en een lokaal geïnstalleerd boekhoudprogramma?

Een cloudgebaseerd boekhoudprogramma is een programma waarbij je gegevens opgeslagen worden in de cloud, wat betekent dat je vanaf elke computer toegang hebt tot je boekhouding. Een lokaal geïnstalleerd boekhoudprogramma moet je installeren op je eigen computer en heeft daar ook alleen toegang. Een cloudgebaseerd programma kan gemakkelijker te gebruiken zijn, omdat je geen updates hoeft te installeren en vanaf elke locatie toegang hebt, maar het is wel belangrijk om te controleren of het programma voldoet aan de beveiligingseisen die je stelt. Tegenwoordig zijn de meeste programma’s online

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.