Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Dossier ZZP: Starten en aanmelden

Het opzetten en runnen van een eenmanszaak kan een uitdagende, maar ook zeer bevredigende ervaring zijn. Als ZZP’er ben je verantwoordelijk voor je eigen bedrijf en het behalen van succes, wat betekent dat je zelf moet zorgen voor je inkomen en je eigen financiën moet beheren. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over het starten als ZZP’er in Nederland, van de stappen om te starten tot de uitdagingen die je tegenkomt onderweg.

Wat is een ZZP’er eigenlijk?

Zzp’er is een afkorting van “zelfstandige zonder personeel”. Dit betekent dat iemand zelfstandig werkt als freelancer of op projectbasis, zonder werknemers in dienst te hebben. Een zzp’er is dus geen werknemer, maar een ondernemer die op eigen risico werkt. Dit betekent dat hij geen werkgeversverzekeringen of andere arbeidsvoorwaarden heeft, zoals vakantiedagen of ziekteverzekering. Aan de andere kant heeft een zzp’er wel de vrijheid om zijn eigen werktijden te bepalen en om te werken met wie hij wilt. Het is wel belangrijk om als zzp’er te zorgen voor voldoende opdrachten om een inkomen te genereren en om zich te verzekeren tegen financiële risico’s.

Welke stappen moet je zetten om te starten als ZZP’er?

Als je een eenmanszaak wilt opzetten, zijn er een aantal stappen die je moet volgen. Ten eerste is het handig om een businessplan op te stellen, waarin je omschrijft wat je product of dienst is, wie je doelgroep is en hoe je geld gaat verdienen. Vervolgens moet je je bedrijf registreren bij de KvK (Kamer van Koophandel) en je aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer. Ook is het belangrijk om de juiste vergunningen en verzekeringen te regelen, afhankelijk van het type bedrijf dat je wilt opzetten.

Kan ook: Je kan natuurlijk ook al begonnen zijn met geld verdienen. Schrijf je dan zo snel mogelijk in als ZZP’er bij de KvK!

Welke vergunningen en verzekeringen heb je nodig?

De vergunningen en verzekeringen die je nodig hebt voor je eenmanszaak, hangen af van het type bedrijf dat je wilt opzetten. Als je bijvoorbeeld een horecagelegenheid wilt beginnen, heb je een vergunning nodig van de gemeente. Als je werkt met voedsel, heb je een hygiënevergunning nodig van de Voedsel- en Warenautoriteit. Ook is het aan te raden om aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten voor je eenmanszaak.

Aanmelden en registreren

Om je eenmanszaak te registreren bij de KvK, kun je het online formulier op de website invullen. Je hebt ook een DigiD nodig om dit formulier te kunnen versturen. Je maakt daarna meteen een afspraak op een KvK kantoor bij jou in de buurt. Zodra je bent aangemeld bij de Belastingdienst, krijg je een ondernemingsnummer en een BTW-nummer, wat je nodig hebt voor het doen van zaken met andere bedrijven en het betalen van belasting.

Begin goed als ZZP’er en houdt de administratie direct op orde!

Het is handig om als ZZP’er een boekhoudprogramma te gebruiken om je boekhouding op orde te houden. Dit kan helpen om tijd te besparen en om fouten te voorkomen. Er zijn talloze boekhoudprogramma’s beschikbaar, waaronder InformerOnline, e-Boekhouden.nl en BUNNI. Een ZZP boekhoudprogramma is speciaal ontworpen voor ZZP’ers en biedt gebruiksvriendelijke oplossingen voor het bijhouden van je administratie en het maken van aangiften. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en bieden vaak ook handige extra’s, zoals integratie met je bankrekening of de mogelijkheid om facturen te maken. Als ZZP’er is het aan te raden om een boekhoudprogramma te overwegen om je administratie efficiënt en gemakkelijk te houden.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.