Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Wat is lease?

Lease is een vorm van financiering waarbij een bedrijf of individu een activa, zoals een auto of een gebouw, gebruikt zonder dat het de eigenaar hiervan is. In plaats hiervan betaalt het bedrijf of de individu periodieke betalingen aan de eigenaar van het activa, die ook bekend staan als leaseprijzen.

Hoe werkt lease?

Bij lease betaalt het bedrijf of de individu een vast bedrag per maand, kwartaal of jaar om het activa te mogen gebruiken. Dit bedrag is afhankelijk van de waarde van het activa en de duur van de leaseperiode. Aan het einde van de leaseperiode heeft het bedrijf of de individu de keuze om het activa te kopen, te verlengen of te retourneren aan de eigenaar.

Waarom zou een bedrijf of individu kiezen voor lease?

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf of individu zou kiezen voor lease:

  • Het kan goedkoper zijn dan het kopen van het activa. Als het bedrijf of de individu niet genoeg geld heeft om het activa te kopen, kan lease een goede optie zijn om het activa toch te kunnen gebruiken.
  • Het kan fiscaal voordelig zijn. In sommige gevallen kunnen de leaseprijzen worden afgetrokken van de belastingen.
  • Het kan gemakkelijker zijn om het activa te vervangen. Als het bedrijf of de individu het activa na afloop van de leaseperiode wil vervangen, kan dit gemakkelijker gedaan worden dan als het activa eerst verkocht moet worden.

Hoe worden leasebetalingen geregistreerd in de boekhouding?

In de boekhouding worden leasebetalingen geregistreerd als een kostenpost. Ze worden afgetrokken van de winst en zijn daarom aftrekbaar voor de belastingen. Als een bedrijf bijvoorbeeld een auto leaset voor €300 per maand, dan zullen de maandelijkse leasebetalingen €300 bedragen. Deze betalingen worden geregistreerd als een kostenpost in een online boekhouding.

Vragen en antwoorden

Is lease hetzelfde als huren?

Lease en huren zijn op sommige manieren vergelijkbaar, maar er zijn ook verschillen. Bij huren betaalt een bedrijf of individu een vast bedrag om het activa te mogen gebruiken voor een bepaalde periode, maar aan het einde van de huurperiode moet het activa worden teruggegeven aan de eigenaar. Bij lease betaalt het bedrijf of de individu ook een vast bedrag om het activa te mogen gebruiken, maar aan het einde van de leaseperiode heeft het bedrijf of de individu de keuze om het activa te kopen, te verlengen of te retourneren aan de eigenaar

Kan ik een activa leasen als ik een particulier ben?

Ja, het is mogelijk om als particulier een activa te leasen. Er zijn verschillende aanbieders van leasecontracten voor particulieren, zoals autoleasebedrijven. Het is wel belangrijk om de voorwaarden van het leasecontract goed te lezen voordat je het afsluit, zodat je weet wat je kunt verwachten wat betreft de leaseprijzen en andere bepalingen.

Kan ik een activa leasen als ik een zzp’er ben?

Ja, het is mogelijk om als zzp’er een activa te leasen. Sommige aanbieders van leasecontracten bieden specifieke leasecontracten voor zzp’ers aan. Het is wel belangrijk om te controleren of je aan de voorwaarden voldoet voordat je een leasecontract afsluit, zoals het aantonen van een voldoende inkomen.

Wat gebeurt er als ik de leasebetalingen niet kan doen?

Als je de leasebetalingen niet kunt doen, kan dit leiden tot financiële problemen. De eigenaar van het activa kan bijvoorbeeld een incasso-uitvoering starten om de leaseprijzen terug te krijgen. Het is daarom belangrijk om tijdig de leasebetalingen te doen en eventuele problemen met het leasecontract op te lossen voordat het te laat is.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.