Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Belastingvrijstellingen: kortingen en aftrek

Belastingvrijstellingen zijn bedragen of percentages die worden afgetrokken van het totale belastbare bedrag van een persoon of bedrijf. Hierdoor betaalt de persoon of het bedrijf minder belasting. Belastingvrijstellingen zijn bedoeld om bepaalde groepen mensen of bedrijven te ondersteunen en te ontlasten.

In Nederland zijn er verschillende belastingvrijstellingen voor verschillende soorten inkomsten en vermogen. Hieronder volgt een overzicht van enkele belangrijke belastingvrijstellingen:

Algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting is een belastingvrijstelling voor werknemers, zelfstandigen en pensioengerechtigden. De algemene heffingskorting wordt automatisch toegekend op het inkomen en bedraagt in 2021 maximaal € 2.437 per jaar. (bekijk hier de laatste tarieven)

Mantelzorgersaftrek

De mantelzorgersaftrek is een belastingvrijstelling voor mensen die langere tijd zorg verlenen aan een naaste met een chronische ziekte of beperking. De aftrek bedraagt in 2023 maximaal € 1.008 per jaar. (bekijk hier de laatste tarieven)

Ouderenkorting

De ouderenkorting is een belastingvrijstelling voor ouderen van 65 jaar en ouder. De ouderenkorting bedraagt in 2023 maximaal € 1.045 per jaar. (bekijk hier de laatste tarieven)

Giftenaftrek

De giftenaftrek is een belastingvrijstelling voor giften aan goede doelen. De giftenaftrek bedraagt in 2021 maximaal 1% van het belastbare inkomen.

Goed om te weten

Het is belangrijk om te weten dat de bedragen van belastingvrijstellingen per jaar kunnen veranderen en dat er nog meer belastingvrijstellingen zijn dan hierboven genoemd. Het is daarom aan te raden om altijd de actuele informatie te raadplegen op de website van de Belastingdienst.

Sommige belastingvrijstellingen zijn vrijwillig, wat betekent dat je ze zelf moet aanvragen. Andere belastingvrijstellingen worden automatisch toegekend op basis van de gegevens die de Belastingdienst van je heeft. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je persoonlijke gegevens up-to-date zijn bij de Belastingdienst. Zo kun je zeker zijn dat je alle belastingvrijstellingen krijgt waar je recht op hebt.

Het is aan te raden om altijd een belastingaangifte te doen, ook als je denkt dat je geen belasting hoeft te betalen. Door een belastingaangifte te doen, kun je namelijk mogelijk in aanmerking komen voor belastingvrijstellingen of teruggave van belasting. Daarnaast kan het ook zijn dat je wel belasting moet betalen, maar dat deze lager is dan je had verwacht door de toepassing van belastingvrijstellingen.

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van belastingvrijstellingen?

Belastingvrijstellingen zijn bedoeld om bepaalde groepen mensen of bedrijven te ondersteunen en te ontlasten.

Wat is de algemene heffingskorting?

De algemene heffingskorting is een belastingvrijstelling voor werknemers, zelfstandigen en pensioengerechtigden. De algemene heffingskorting wordt automatisch toegekend op het inkomen.

Wat is de mantelzorgersaftrek?

De mantelzorgersaftrek is een belastingvrijstelling voor mensen die langere tijd zorg verlenen aan een naaste met een chronische ziekte of beperking.

Wat is de giftenaftrek?

De giftenaftrek is een belastingvrijstelling voor giften aan goede doelen. De giftenaftrek bedraagt in 2021 maximaal 1% van het belastbare inkomen.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.