Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Wat zijn BTW vrije diensten?

TW vrije diensten zijn diensten waarover geen belasting over de toegevoegde waarde (BTW) hoeft te worden geheven. Dit betekent dat als je een BTW vrije dienst verkoopt, je geen BTW hoeft te heffen over de verkoopprijs.

Welke diensten zijn BTW vrij?

Er zijn verschillende diensten die BTW vrij zijn, waaronder:

  • Gezondheidszorg: Diensten die door artsen, tandartsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners worden verleend, zijn BTW vrij.
  • Onderwijs: Diensten die door onderwijsinstellingen worden verleend, zoals lesgeven aan studenten, zijn BTW vrij.
  • Kunst: Diensten die worden verleend door kunstenaars, zoals optredens of tentoonstellingen, zijn BTW vrij.
  • Religieuze diensten: Diensten die worden verleend door religieuze instellingen, zoals kerkdiensten, zijn BTW vrij.
  • Diensten aan buitenlandse klanten: Diensten die aan buitenlandse klanten worden verleend, zijn BTW vrij. Het wordt dan verlegd.

Hoe werkt precies?

Als je een BTW vrije dienst verkoopt, hoef je geen BTW te heffen over de verkoopprijs. Dit betekent dat je de verkoopprijs van de dienst ook niet in je BTW aangifte moet opnemen. Je hoeft dus ook geen BTW te betalen aan de Belastingdienst.

Aan de andere kant betekent het BTW vrije diensten regime ook dat je geen BTW kan terugvragen voor de goederen en diensten die je voor je bedrijf hebt gekocht. Dit is omdat de BTW die je hebt betaald op deze aankopen niet kan worden verrekend met de BTW die je hebt geheven over je verkopen.

Wie kan gebruikmaken van deze regels?

Bedrijven en particulieren die diensten verkopen die BTW vrij zijn, kunnen gebruikmaken van het BTW vrije diensten regime. Dit geldt ook voor bedrijven en particulieren die minder dan € 20.000 per jaar verdienen aan de verkoop van diensten, omdat zij in dat geval niet Btw-plichtig zijn.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Welke diensten zijn BTW vrij?

Er zijn verschillende diensten die BTW vrij zijn, waaronder gezondheidszorg, onderwijs, kunst, religieuze diensten en diensten aan buitenlandse klanten.

Kan ik BTW terugvragen als ik een BTW vrije dienst verkoop?

Nee, als je een BTW vrije dienst verkoopt, kan je geen BTW terugvragen voor de goederen en diensten die je voor je bedrijf hebt gekocht. Dit is omdat de BTW die je hebt betaald op deze aankopen niet kan worden verrekend met de BTW die je hebt geheven over je verkopen. Je kan alleen BTW terugvragen als je Btw-plichtig bent en je meer BTW hebt betaald dan je hebt geheven over je verkopen.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.