Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Alles wat je wil weten over het BTW nummer!

Een BTW nummer, ofwel een belastingplichtig totaalbelastingnummer, is een uniek nummer dat wordt toegekend aan bedrijven die zijn geregistreerd voor de btw (belasting over de toegevoegde waarde) in Nederland. Het BTW nummer wordt gebruikt om te identificeren welke bedrijven btw verschuldigd zijn en om te voorkomen dat bedrijven dubbel worden belast voor dezelfde goederen of diensten.

Hoe krijg je een BTW nummer?

Om een BTW nummer te krijgen, moet je eerst een bedrijf registreren bij de Kamer van Koophandel. Dit kan online via de website van de KvK of via het lokale KvK-kantoor. Zodra je bedrijf is geregistreerd, ontvang je automatisch een BTW nummer. Het BTW nummer wordt ook vermeld op de KvK-inschrijving van je bedrijf.

Wanneer heb je een BTW nummer nodig?

Als je een bedrijf hebt dat btw verschuldigd is, heb je een BTW nummer nodig om aan te tonen dat je btw betaalt. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die goederen of diensten verkopen aan andere bedrijven, omdat deze bedrijven btw kunnen terugvragen als ze de goederen of diensten gebruiken voor zakelijke doeleinden. Als je geen BTW nummer hebt, kan het lastig zijn om zaken te doen met andere bedrijven, omdat ze niet zeker weten of je btw betaalt.

Wat is het verschil tussen een BTW nummer en een BTW identificatienummer?

Het BTW nummer is het nummer dat wordt toegekend aan bedrijven die zijn geregistreerd voor de btw in Nederland. Het BTW identificatienummer, ofwel het BTW-ID, is het nummer dat wordt toegekend aan bedrijven die zijn geregistreerd voor de btw in een ander EU-land. Dit nummer wordt gebruikt om te identificeren welke bedrijven btw verschuldigd zijn in de EU. Als je een bedrijf hebt dat zaken doet met andere EU-landen, heb je misschien ook een BTW identificatienummer nodig, naast je BTW nummer.

Tip: Om je alles bij te houden in een online boekhoudprogramma, zoals deze, moet je vaak een btw nummer voor hebben.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn BTW nummer opzoeken?

Je BTW nummer staat vermeld op je KvK-insschrijving van je bedrijf en op je facturen en BTW-aangiften. Als je het niet kunt vinden, kun je het opzoeken op de website van de KvK of contact opnemen met het KvK-kantoor.

Kan ik mijn BTW nummer wijzigen?

In sommige gevallen kan het zijn dat je BTW nummer moet worden gewijzigd, bijvoorbeeld als je bedrijfsstructuur verandert of als je een andere activiteit gaat uitvoeren. Als je je BTW nummer wilt wijzigen, moet je contact opnemen met de Belastingdienst.

Moet ik mijn BTW nummer vermelden op mijn website?

Ja, als je een bedrijf hebt dat btw verschuldigd is, moet je je BTW nummer vermelden op je website. Dit is belangrijk omdat het laat zien dat je btw betaalt en het kan helpen om zaken te doen met andere bedrijven.

Kan ik btw terugvragen als ik geen BTW nummer heb?

Als je geen BTW nummer hebt, kan het moeilijk/onmogelijk zijn om btw terug te vragen voor goederen of diensten die je hebt gekocht voor zakelijke doeleinden. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je een BTW nummer hebt als je een bedrijf hebt dat btw verschuldigd is.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.