Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Wat zijn BTW vrije goederen?

TW vrije goederen zijn goederen waarvoor geen belasting over de toegevoegde waarde (btw) hoeft te worden betaald. Dit betekent dat als je deze goederen verkoopt, je geen btw hoeft te heffen op de verkoopprijs. In Nederland zijn sommige goederen BTW vrij, terwijl andere goederen wel btw verschuldigd zijn.

Welke goederen zijn BTW vrij in Nederland?

In Nederland zijn de volgende goederen uit sommige van de onderstaande categorieën vrijgesteld van btw.

  • Levensmiddelen, zoals voedsel, drinkwater en medicijnen
  • Culturele en educatieve diensten, zoals muzieklessen, museumentree en boeken
  • Sociale en medische diensten, zoals huisartsenbezoek, tandartsbezoek en verpleging
  • Sport- en recreatie-activiteiten, zoals sportles, zwemlessen en bootverhuur
  • Landbouw- en tuinbouwproducten, zoals groenten, fruit en bloemen

Houd er wel rekening mee dat sommige goederen die onder deze categorieën vallen, toch btw verschuldigd kunnen zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Wanneer heb je btw te betalen op verkochte goederen?

Als je goederen verkoopt die niet onder de BTW vrije categorieën vallen, ben je btw verschuldigd. Dit geldt ook als je goederen verkoopt aan andere bedrijven voor zakelijke doeleinden. Je moet dan btw heffen op de verkoopprijs van de goederen en dit bedrag afdragen aan de Belastingdienst

Tip: In jouw online boekhoudprogramma vul je in dit geval btw verlegd of btw vrij in.

Hoe bereken je de btw op verkochte goederen?

Om de btw op verkochte goederen te berekenen, moet je eerst de verkoopprijs van de goederen vaststellen. Vervolgens berekening je de btw door het bedrag dat je wilt heffen (21% in Nederland) te vermenigvuldigen met de verkoopprijs. Bijvoorbeeld, als je een product verkoopt voor 100 euro en je wilt 21% btw heffen, is de btw 21 euro.

Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij

Kan ik btw terugvragen voor BTW vrije goederen die ik heb gekocht voor mijn bedrijf?

Ja, als je BTW vrije goederen hebt gekocht voor je bedrijf en je hebt btw betaald, kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor moet je wel een BTW nummer hebben en je moet aantonen dat de goederen zijn gekocht voor zakelijke doeleinden.

Zijn goederen die ik importeer altijd btw verschuldigd?

Niet altijd. Als je goederen importeert uit een land buiten de EU, ben je meestal btw verschuldigd op deze goederen. Als je goederen importeert uit een ander EU-land, ben je alleen btw verschuldigd als je deze goederen verkoopt aan particulieren. Als je de goederen verkoopt aan andere bedrijven voor zakelijke doeleinden, kun je de btw terugvragen.

Kan ik btw heffen op diensten die ik aanbied?

Ja, in de meeste gevallen ben je btw verschuldigd op diensten die je aanbiedt. Er zijn echter ook enkele uitzonderingen, zoals sociale en medische diensten die BTW vrij zijn

Kan ik korting geven op BTW vrije goederen?

Ja, je mag korting geven op BTW vrije goederen, net als op andere goederen. Als je een korting geeft, moet je wel rekening houden met de btw die je hebt geheven op de oorspronkelijke verkoopprijs. Als je bijvoorbeeld een product verkoopt voor 100 euro met 21% btw, en je geeft een korting van 10 euro, moet je de btw op de nieuwe verkoopprijs van 90 euro berekenen.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.