Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Wat is bankimport in boekhoudsoftware?

Bankimport is een functie in boekhoudsoftware die het mogelijk maakt om banktransacties automatisch te importeren in de boekhouding. Dit betekent dat de boekhouding automatisch wordt bijgewerkt met alle inkomsten en uitgaven die op de bankrekening zijn gedaan. Dit kan zowel voor zakelijke als privérekeningen gebeuren. Bankimport kan een tijdrovend karwei vervangen en zorgt ervoor dat de boekhouding altijd up-to-date is.

Hoe werkt bankimport?

Om gebruik te kunnen maken van bankimport, moet je eerst verbinding maken tussen je boekhoudsoftware en je bankrekening. Dit kan meestal via een online portal van de bank. Vervolgens kun je in de boekhoudsoftware aangeven welke rekeningen je wilt importeren en hoe vaak de import plaats moet vinden.

De boekhoudsoftware zal vervolgens automatisch de transacties ophalen en deze toevoegen aan de boekhouding. Meestal zullen de transacties nog wel geclassificeerd moeten worden, bijvoorbeeld door ze toe te wijzen aan een bepaalde kosten- of opbrengstensoort. Dit kan handmatig gebeuren, maar sommige boekhoudsystemen bieden ook de mogelijkheid om dit automatisch te laten doen door middel van regels.

Waarom is bankimport handig?

Bankimport kan erg handig zijn voor ondernemers en zzp’ers die zelf hun boekhouding bijhouden. Het vervangt het handmatig overtypen of invoeren van transacties en zorgt ervoor dat de boekhouding altijd up-to-date is. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het opstellen van financiële overzichten of het maken van belastingaangiften.

Daarnaast kan bankimport ook helpen om fouten te voorkomen. Doordat de transacties automatisch worden geïmporteerd, is de kans op menselijke fouten kleiner. Bovendien kun je met behulp van bankimport gemakkelijker controleren of de banktransacties kloppen met de boekhouding.

Veelgestelde vragen

Kan ik ook privérekeningen importeren met bankimport?

Ja, het is mogelijk om zowel zakelijke als privérekeningen te importeren met bankimport. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer bent en de privérekening gebruikt voor zakelijke uitgaven.

Kan ik bankimport ook gebruiken voor creditcardtransacties?

Ja, het is mogelijk om ook creditcardtransacties te importeren met bankimport. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld de creditcard gebruikt voor zakelijke uitgaven en deze wilt bijhouden in je boekhouding. Houd wel rekening met het feit dat creditcardtransacties vaak nog niet definitief zijn wanneer ze op de bankrekening worden vermeld. Dit kan betekenen dat de creditcardtransacties nog niet kloppen met de werkelijkheid als ze worden geïmporteerd.

Kan ik ook oude transacties importeren met bankimport?

Dit is afhankelijk van de boekhoudsoftware die je gebruikt. Sommige boekhoudsystemen bieden de mogelijkheid om ook oude transacties te importeren, terwijl andere dit niet ondersteunen. Het is wel mogelijk om oude transacties handmatig in te voeren, maar dit kan tijdrovend zijn.

Kan ik bankimport ook gebruiken voor transacties in andere valuta?

Ja, het is mogelijk om ook transacties in andere valuta te importeren met bankimport. De boekhoudsoftware zal deze valuta automatisch omrekenen naar de gewenste valuta voor de boekhouding. Houd wel rekening met het feit dat valutakoersen kunnen wisselen en dit kan invloed hebben op de omrekening van de transacties.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.