Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

BTW verlegd: invoeren, boekhoudprogramma en definitie

BTW verlegd is een term die verwijst naar de verplaatsing van de verantwoordelijkheid voor het afdragen van belasting over de toegevoegde waarde (BTW) van goederen en diensten van de ene partij naar de andere. Dit gebeurt meestal bij grensoverschrijdende transacties, waarbij goederen of diensten worden verkocht aan een koper in een ander land.

Hoe werkt BTW verlegd?

In het geval van BTW verlegd is de verkoper van de goederen of diensten niet verantwoordelijk voor het afdragen van de BTW. In plaats daarvan is de koper van de goederen of diensten verantwoordelijk voor het afdragen van de BTW. Dit betekent dat de verkoper geen BTW hoeft te heffen over de verkoopprijs van de goederen of diensten.

BTW verlegd wordt vaak gebruikt bij grensoverschrijdende transacties omdat het de administratieve lasten voor de verkoper vermindert. In plaats van dat de verkoper zich moet registreren voor BTW in het land van de koper en BTW moet afdragen aan dat land, hoeft de verkoper alleen maar de verkoopprijs van de goederen of diensten te factureren zonder BTW. De koper is verantwoordelijk voor het afdragen van de BTW in het land waar hij is gevestigd.

Wie kan BTW verlegd toepassen?

BTW verlegd kan worden toegepast door bedrijven en particulieren die goederen of diensten verkopen aan kopers in andere landen. Het is belangrijk om te weten dat BTW verlegd alleen kan worden toegepast op grensoverschrijdende transacties. Als je goederen of diensten verkoopt aan kopers binnen Nederland, ben je verplicht om BTW te heffen over de verkoopprijs en deze af te dragen aan de Belastingdienst.

In boekhoudsoftware toepassen

Als je BTW verlegd toepast, kun je dit op verschillende manieren verwerken in je boekhoudprogramma online. Hieronder geef ik een aantal stappen om je op weg te helpen:

  1. Maak een nieuwe klant aan in je boekhoudprogramma voor de koper van de goederen of diensten. Zorg ervoor dat je het land van de koper selecteert als het land van vestiging. Dit is belangrijk omdat je hiermee aangeeft dat de transactie een grensoverschrijdende transactie is.
  2. Maak een nieuwe verkoopfactuur aan in je boekhoudprogramma voor de verkoop van de goederen of diensten. Selecteer de koper als de klant en voer de verkoopprijs van de goederen of diensten in. Zorg ervoor dat je geen BTW heft over de verkoopprijs, omdat BTW verlegd is naar de koper.
  3. Voeg eventuele kosten die je hebt gemaakt voor de verkoop van de goederen of diensten toe aan de verkoopfactuur. Dit kunnen bijvoorbeeld verzendkosten of andere kosten zijn die je hebt gemaakt voor de verkoop van de goederen of diensten.
  4. Maak de verkoopfactuur definitief en stuur deze naar de koper. Zorg ervoor dat je de verkoopfactuur op tijd verstuurt, zodat de koper de BTW op tijd kan afdragen.
  5. Voeg de verkoopfactuur toe aan je boekhouding. Dit kan door middel van een verkoopboeking of door middel van een verkoopregistratie. Het is afhankelijk van de manier waarop je je boekhouding bijhoudt welke methode het beste werkt voor jou.
  6. Voeg eventuele inkomstenbelasting toe aan je boekhouding. Als je inkomstenbelasting moet betalen over de verkoop van de goederen of diensten, moet je dit toevoegen aan je boekhouding.
  7. Maak een BTW aangifte voor het land waar de koper is gevestigd. Als de koper verantwoordelijk is voor het afdragen van de BTW, moet je een BTW aangifte doen in het land van de koper. Het is belangrijk om dit op tijd te doen, zodat de koper de BTW op tijd kan afdragen.

Wat is BTW verlegd?

BTW verlegd is een term die verwijst naar de verplaatsing van de verantwoordelijkheid voor het afdragen van BTW van de ene partij naar de andere. Dit gebeurt meestal bij grensoverschrijdende transacties, waarbij goederen of diensten worden verkocht aan een koper in een ander land.

Hoe werkt BTW verlegd?

het geval van BTW verlegd is de verkoper van de goederen of diensten niet verantwoordelijk voor het afdragen van de BTW. In plaats daarvan is de koper van de goederen of diensten verantwoordelijk voor het afdragen van de BTW. Dit betekent dat de verkoper geen BTW hoeft te heffen over de verkoopprijs van de goederen of diensten. BTW verlegd wordt vaak gebruikt bij grensoverschrijdende transacties omdat het de administratieve lasten voor de verkoper vermindert.

Wie kan het toepassen?

Het kan worden toegepast door bedrijven en particulieren die goederen of diensten verkopen aan kopers in andere landen. Het is belangrijk om te weten dat BTW verlegd alleen kan worden toegepast op grensoverschrijdende transacties. Als je goederen of diensten verkoopt aan kopers binnen Nederland, ben je verplicht om BTW te heffen over de verkoopprijs en deze af te dragen aan de Belastingdienst.

Kan ik BTW terugvragen als ik BTW verlegd toepas?

Ja, als je BTW verlegd toepast en je hebt meer BTW betaald dan je hebt geheven, kan je dit bedrag terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je goederen of diensten hebt gekocht voor je bedrijf, maar deze niet aan een klant hebt verkocht. In dat geval heb je BTW betaald, maar heb je geen BTW geheven. Als je meer BTW hebt betaald dan je hebt geheven, krijg je dit bedrag terug van de Belastingdienst.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.