Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Wat is BTW teruggave?

BTW teruggave is een regeling waarbij bedrijven die btw hebben betaald voor goederen of diensten die ze hebben gekocht voor zakelijke doeleinden, deze btw kunnen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit geldt alleen voor bedrijven die zijn geregistreerd voor de btw in Nederland en die een BTW nummer hebben.

Hoe het werkt

Om BTW teruggave aan te vragen, moet je aan de Belastingdienst laten zien dat je btw hebt betaald voor goederen of diensten die je hebt gekocht voor zakelijke doeleinden. Dit kun je doen door middel van facturen of andere bewijsstukken. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je de btw terugvragen via je aangifte btw.

Recht hebben op btw terguggave

Je hebt recht op BTW teruggave als je btw hebt betaald voor goederen of diensten die je hebt gekocht voor zakelijke doeleinden. Dit geldt ook als je deze goederen of diensten hebt gekocht van een bedrijf in een ander EU-land. Houd er wel rekening mee dat sommige goederen of diensten BTW vrij zijn, en dat je in dat geval geen BTW teruggave kunt aanvragen.

Hoe vaak kan ik BTW teruggave aanvragen?

Je kunt BTW teruggave aanvragen wanneer je btw hebt betaald voor goederen of diensten die je hebt gekocht voor zakelijke doeleinden. Dit kan dus meerdere keren per jaar zijn, afhankelijk van hoe vaak je deze goederen of diensten koopt. Als je btw teruggave wilt aanvragen, moet je dit doen via je aangifte btw.

Veelgestelde vragen

Kan ik BTW teruggave aanvragen als ik geen BTW nummer heb?

Nee, om BTW teruggave aan te kunnen vragen, moet je een BTW nummer hebben en zijn geregistreerd voor de btw in Nederland. Als je geen BTW nummer hebt, kan het moeilijk zijn om btw terug te vragen voor goederen of diensten die je hebt gekocht voor zakelijke doeleinden.

Kan ik BTW teruggave aanvragen voor goederen of diensten die ik heb gekocht voor particuliere doeleinden?

Nee, het is alleen mogelijk voor goederen of diensten die je hebt gekocht voor zakelijke doeleinden. Als je btw hebt betaald voor goederen of diensten die je hebt gekocht voor particuliere doeleinden, heb je geen recht op BTW teruggave

Kan ik BTW teruggave aanvragen voor goederen of diensten die ik heb gekocht van een bedrijf in een ander EU-land?

Ja, als je btw hebt betaald voor goederen of diensten die je hebt gekocht van een bedrijf in een ander EU-land voor zakelijke doeleinden, kun je deze btw terugvragen via je aangifte btw. Hiervoor moet je wel een BTW nummer hebben en zijn geregistreerd voor de btw in Nederland.

Kan ik BTW teruggave aanvragen als ik BTW vrije goederen of diensten heb gekocht?

Nee, BTW teruggave is alleen mogelijk voor goederen of diensten waarvoor btw is verschuldigd. Als je BTW vrije goederen of diensten hebt gekocht, heb je geen recht op BTW teruggave.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.