Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Belastingaftrek: kosten in mindering brengen

Belastingaftrek is een manier om belasting te besparen door bepaalde kosten en uitgaven in mindering te brengen op de belastbare inkomsten. Dit kan leiden tot een lager belastingbedrag dat u moet betalen.

Soorten belastingaftrek

Er zijn verschillende soorten belastingaftrekken die u kunt toepassen, afhankelijk van de inkomsten waarop de belasting geheven wordt en de kosten of uitgaven die u wilt aftrekken. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  • Werkkostenregeling: Dit is een manier om bepaalde kosten die u maakt in verband met uw werk of uw onderneming in mindering te brengen op de loonbelasting. Voorbeelden hiervan zijn kosten voor een laptop, telefoon of abonnement.
  • Zelfstandigenaftrek: Als u zelfstandig bent, kunt u bepaalde kosten die u maakt voor uw onderneming in mindering brengen op de inkomstenbelasting. Dit kan bijvoorbeeld gaan om kosten voor kantoorbenodigdheden of reiskosten.
  • Gezinslastenaftrek: Als u gezin heeft met kinderen of andere familieleden die op uw inkomen aangewezen zijn, kunt u bepaalde kosten voor deze familieleden in mindering brengen op de inkomstenbelasting. Dit kan bijvoorbeeld gaan om kosten voor kinderopvang of studiekosten.

Belastingaftrek aanvragen

Om gebruik te maken van belastingaftrek, moet u dit aanvragen bij de belastingdienst. Dit kan door middel van het invullen van het formulier ‘Aanvraag belastingaftrek’. Dit formulier kunt u indienen via de website van de belastingdienst of via een belastingkantoor. Houd er rekening mee dat u bepaalde bewijsstukken moet overleggen om aan te tonen dat u recht hebt op de belastingaftrek. Of u kan dit tijdens de aangifte verwerken.

Veelgestelde vragen

Voor welke inkomsten kan ik belastingaftrek aanvragen?

U kunt belastingaftrek aanvragen voor inkomsten waarop inkomstenbelasting of loonbelasting geheven wordt.

Welke kosten of uitgaven kom ik in aanmerking voor belastingaftrek?

Of u in aanmerking komt voor belastingaftrek en welke kosten of uitgaven hiervoor in aanmerking komen, hangt af van de soort belastingaftrek waarvoor u aanvraag doet.

Moet ik belastingaftrek aanvragen voor elk jaar opnieuw?

Ja, voor elk jaar moet u opnieuw belastingaftrek aanvragen bij de belastingdienst.

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van belastingaftrek?

Ja, u kunt hulp krijgen bij het aanvragen van belastingaftrek bij een belastingkantoor of bij een fiscalist. Zij kunnen u helpen bij het invullen van het formulier ‘Aanvraag belastingaftrek’ en kunnen u adviseren over welke kosten of uitgaven hiervoor in aanmerking komen

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.