Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Wat is crowdfunding en hoe in online boekhouding verwerken?

Crowdfunding is een manier om geld te verzamelen voor een project of bedrijf door middel van kleine bijdragen van veel mensen. Dit kan online plaatsvinden via een crowdfundingplatform, of offline door middel van bijvoorbeeld een donatiepot. Crowdfunding kan worden gebruikt om geld te verzamelen voor allerlei soorten projecten, zoals start-ups, kunstprojecten, goede doelen en meer.

Hoe werkt crowdfunding?

Bij crowdfunding stelt de persoon of organisatie die geld wil verzamelen een doelbedrag vast en stelt dit beschikbaar op een crowdfundingplatform. Mensen kunnen dan bijdragen aan het project door geld te doneren via het platform. Sommige crowdfundingplatforms bieden ook beloningen aan voor bepaalde bijdragen, zoals een product of een dienst. Als het doelbedrag wordt behaald, kan het project doorgaan met het gedoneerde geld. Als het doelbedrag niet wordt behaald, worden de bijdragen meestal terugbetaald aan de donoren.

Wat zijn de voor- en nadelen van crowdfunding?

Er zijn zowel voor- als nadelen aan het gebruik van crowdfunding. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Voordelen

  • Crowdfunding kan een goede manier zijn om geld te verzamelen voor een project zonder dat je hiervoor een lening hoeft af te sluiten.
  • Het kan helpen om bekendheid te krijgen voor het project, omdat mensen die bijdragen aan het project vaak ook helpen om het te verspreiden via sociale media en andere kanalen.
  • Het kan een gemeenschapsgevoel geven aan het project, omdat mensen die bijdragen aan het project vaak een persoonlijke verbinding voelen met het project.

Nadelen

  • Het kan moeilijk zijn om het doelbedrag te behalen, vooral als het een hoog bedrag is.
  • Het kan tijdrovend zijn om het project te presenteren op een crowdfundingplatform en bijdragen te werven.
  • Er zijn kosten verbonden aan het gebruik van een crowdfundingplatform, zoals transactiekosten en eventueel vergoedingen voor beloningen.

Hoe worden crowdfundingbijdragen geregistreerd in de boekhouding?

In online boekhoudingsoftware worden crowdfundingbijdragen geregistreerd als inkomsten. Als een bedrijf bijvoorbeeld €10.000 aan bedragen ontvangt voor een project, dan zullen deze bijdragen geregistreerd worden als inkomsten in de boekhouding. Het is wel belangrijk om te onthouden dat crowdfundingbijdragen belastingplichtig zijn, dus je moet rekening houden met het betalen van belastingen over deze inkomsten.

Als het doel niet wordt behaald

Als het doelbedrag niet wordt behaald, gebeurt er meestal het volgende:

  • Als je hebt bijgedragen aan het project via een platform voor donaties, worden de bijdragen meestal terugbetaald aan de donoren.
  • Als je hebt geleend via een platform voor peer-to-peer lending, kan het zijn dat je geen teruggave van je bijdrage ontvangt als het project mislukt. Het is daarom belangrijk om goed na te denken voordat je geld leent via crowdfunding, omdat het risico bestaat dat je geen teruggave zult ontvangen als het project mislukt.

Veelgestelde vragen

Kan iedereen crowdfunding gebruiken?

Ja, iedereen kan crowdfunding gebruiken om geld te verzamelen voor een project. Er zijn verschillende crowdfundingplatforms beschikbaar, dus het is aan te raden om te zoeken naar een platform dat aansluit bij het project dat je wilt financieren.

Kan ik een lening afsluiten via crowdfunding?

Ja, sommige crowdfundingplatforms bieden leningen aan in plaats van donaties. Bij deze vorm van crowdfunding, ook wel peer-to-peer lending genoemd, leen je geld van individuele investeerders in plaats van van een bank of andere financiële instelling. De leenvoorwaarden, zoals de rentepercentage en de looptijd, zijn meestal afhankelijk van het project en het risico dat geassocieerd is met het project. Het is belangrijk om goed na te denken voordat je een lening afsluit via crowdfunding, omdat je verantwoordelijk bent voor het terugbetalen van het geleende bedrag aan de investeerders.

Is crowdfunding veilig?

Crowdfunding is over het algemeen veilig, maar het is wel belangrijk om goed te letten op de voorwaarden van het crowdfundingplatform en het project waarvoor je wilt bijdragen. Controleer bijvoorbeeld of het crowdfundingplatform een vergunning heeft om crowdfunding aan te bieden en of het project dat je wilt financieren een goed doordacht businessplan heeft. Het is ook aan te raden om alleen te bijdragen aan projecten waarvan je verwacht dat ze succesvol zullen zijn, omdat het risico bestaat dat je geen teruggave van je bijdrage zult ontvangen als het project mislukt.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.