BTW Kennisbank

BTW-tarief: alles wat je moet weten

Het BTW-tarief is het percentage dat wordt gehanteerd voor de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW). Het BTW-tarief wordt toegepast op de verkoopprijs van goederen en diensten, en bepaalt hoeveel BTW er moet worden betaald. Het BTW-tarief is dus een belangrijk begrip binnen de Nederlandse fiscale wetgeving.

Welke BTW-tarieven zijn er in Nederland?

In Nederland gelden twee BTW-tarieven: het hoge tarief en het lage tarief. Het hoge tarief is 21% en geldt voor de meeste goederen en diensten. Het lage tarief is 9% en geldt voor bepaalde specifieke goederen en diensten, zoals levensmiddelen, medicijnen en boeken.

Er zijn ook enkele uitzonderingen op de BTW-tarieven, zoals de verlegde BTW-vrijstelling en de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen. De verlegde Btw-vrijstelling geldt voor bepaalde goederen en diensten die worden gebruikt voor zakelijke doeleinden, en betekent dat er geen BTW berekend hoeft te worden. De btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen geldt voor ondernemingen die minder dan € 20.000,- per jaar verdienen, en betekent dat er geen BTW hoeft te worden afgedragen over deze inkomsten.

Tip: In de beste boekhoudprogramma’s wordt het tarief automatisch voor je berekent.

Hoe wordt het BTW-tarief berekend?

Om het BTW-tarief te bepalen, wordt eerst gekeken naar de categorie waarin het product of de dienst valt. Vervolgens wordt gekeken of dit product of deze dienst valt onder het hoge of lage BTW-tarief. Als het product of de dienst valt onder het hoge BTW-tarief, wordt 21% BTW berekend op de verkoopprijs. Als het product of de dienst valt onder het lage BTW-tarief, wordt 9% BTW berekend op de verkoopprijs.

Veelgestelde vragen

Zijn er nog andere BTW-tarieven dan het hoge en lage tarief?

Ja, er zijn ook enkele uitzonderingen op het BTW-tarief, zoals de verlegde BTW-vrijstelling en de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen. De verlegde BTW-vrijstelling geldt voor bepaalde goederen en diensten die worden gebruikt voor zakelijke doeleinden, en betekent dat er geen BTW berekend hoeft te worden. De btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen geldt voor ondernemingen die minder dan € 20.000,- per jaar verdienen, en betekent dat er geen BTW hoeft te worden afgedragen over deze inkomsten.

Moet ik altijd BTW betalen op mijn producten of diensten?

Ja, in principe moet BTW betaald worden op de meeste producten en diensten die worden verkocht in Nederland. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen, zoals de verlegde BTW-vrijstelling en de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen. Als u voldoet aan de voorwaarden voor de verlegde BTW-vrijstelling of de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen, hoeft u geen BTW te betalen op de verkoop van uw producten of diensten.

Kan ik zelf kiezen welk BTW-tarief ik hanteer?

Nee, het BTW-tarief dat wordt gehanteerd is afhankelijk van de categorie waarin het product of de dienst valt. U kunt dus niet zelf kiezen welk BTW-tarief u hanteert. Het is wel mogelijk om een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst om gebruik te mogen maken van de verlegde BTW-vrijstelling of de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen, mits u aan de voorwaarden voldoet.

Kan ik het BTW-tarief terugvragen als ik een product of dienst heb gekocht waar te veel BTW over is berekend?

Ja, als u een product of dienst heeft gekocht waar te veel BTW over is berekend, kunt u een verzoek indienen bij de Belastingdienst om de BTW terug te vragen. Hiervoor dient u een BTW-teruggaveformulier in te vullen en in te dienen bij de Belastingdienst. Houd wel rekening met de deadlines voor het indienen van een verzoek om BTW terug te vragen.

Ook best wel interessant