Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Uitleg van kasstromen en tips voor het gebruik ervan in de boekhouding

Kasstromen zijn een belangrijk onderdeel van de financiële planning en beheersing van een bedrijf. Ze geven inzicht in hoe geld naar binnen en naar buiten stroomt en kunnen worden gebruikt om de financiële gezondheid van een bedrijf te beoordelen. In dit artikel geven we een uitleg van kasstromen en geven we tips voor het gebruik ervan in de boekhouding.

Wat zijn kasstromen?

Kasstromen zijn de geldstromen die het gevolg zijn van de financiële activiteiten van een bedrijf. Er zijn drie soorten kasstromen: de operationele kasstroom, de investeringskasstroom en de financiële kasstroom.

 • De operationele kasstroom is de stroom van geld die het gevolg is van de dagelijkse bedrijfsactiviteiten van een bedrijf, zoals de verkoop van producten of diensten.
 • De investeringskasstroom is de stroom van geld die het gevolg is van investeringen die het bedrijf doet, zoals het aanschaffen van nieuwe machines of het openen van een nieuwe vestiging.
 • De financiële kasstroom is de stroom van geld die het gevolg is van financiële transacties, zoals het aantrekken van leningen of het uitgeven van aandelen.

Hoe maak je gebruik van kasstromen in je boekhouding?

Er zijn verschillende manieren waarop kasstromen kunnen worden gebruikt in de boekhouding van een bedrijf:

 1. Het beoordelen van de financiële gezondheid van een bedrijf: Door de kasstromen van een bedrijf te analyseren, kun je zien hoe gezond het financieel is. Als een bedrijf bijvoorbeeld een positieve operationele kasstroom heeft, betekent dit dat het genoeg geld verdient om zijn dagelijkse uitgaven te dekken. Als een bedrijf een negatieve operationele kasstroom heeft, kan dit betekenen dat het geld verliest en dat er actie ondernomen moet worden om dit te veranderen.
 2. Het beoordelen van de liquiditeit van een bedrijf: De liquiditeit van een bedrijf geeft aan hoe gemakkelijk het geld kan opnemen om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Door de kasstromen van een bedrijf te analyseren, kun je zien of het bedrijf voldoende liquiditeit heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen. Als een bedrijf bijvoorbeeld een negatieve financiële kasstroom heeft, kan dit betekenen dat het moeite heeft om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, zoals het terugbetalen van leningen.
 3. Het beoordelen van de groeipotentie van een bedrijf: Door de investeringskasstroom van een bedrijf te analyseren, kun je zien hoeveel geld het bedrijf investeert in groei. Als een bedrijf bijvoorbeeld veel geld investeert in nieuwe machines of het openen van nieuwe vestigingen, kan dit betekenen dat het bedrijf groeipotentie heeft.
 4. Het opstellen van een begroting: Door kasstromen te analyseren, kun je een begroting opstellen voor het komende jaar. Dit kan helpen om te zien hoeveel geld het bedrijf verwacht te verdienen en hoeveel geld het verwacht uit te geven, zodat er voldaan kan worden aan de financiële doelen van het bedrijf.

Kasstroom van het bedrijf verbeteren: tips

Er zijn verschillende manieren om de kasstromen van een bedrijf te verbeteren. Hieronder geven we enkele voorbeelden:

 • Verhoog de omzet: Door meer producten of diensten te verkopen, kun je de operationele kasstroom van je bedrijf verhogen.
 • Vermindering van kosten: Door je kosten te verminderen, kun je de operationele kasstroom van je bedrijf verhogen.
 • Verkort de betalingstermijnen van klanten: Door de betalingstermijnen van klanten te verkorten, kun je de kasstroom van je bedrijf verhogen omdat je sneller geld ontvangt.
 • Verleng de betalingstermijnen van leveranciers: Door de betalingstermijnen van leveranciers te verlengen, kun je de kasstroom van je bedrijf verhogen omdat je langer de tijd hebt om geld uit te geven.
 • Zoek naar nieuwe financieringsmogelijkheden: Door naar nieuwe financieringsmogelijkheden te zoeken, zoals leningen of investeringen, kun je de financiële kasstroom van je bedrijf verhogen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen kas en kasstroom?

Kas is het geld dat een bedrijf op dat moment aanwezig heeft, terwijl kasstroom de stroom van geld is die het gevolg is van de financiële activiteiten van een bedrijf. Kas kan worden beïnvloed door kasstromen, maar kasstromen geven alleen aan hoe geld naar binnen en naar buiten stroomt, zonder rekening te houden met het huidige saldo van kas.

Hoe kan ik kasstromen analyseren?

Er zijn verschillende manieren om kasstromen te analyseren, zoals het gebruik van financiële ratios en het opstellen van een kasstroomoverzicht. Een kasstroomoverzicht is een financiële tool die de kasstromen van een bedrijf weergeeft in een duidelijk overzichtelijke tabel. Door de kasstroomoverzichten van verschillende jaren te vergelijken, kun je zien hoe de kasstromen van een bedrijf zich in de tijd hebben ontwikkeld.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.