Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

BTW neutraal zijn: hoe werkt dat als bedrijf?

BTW neutraal is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat een bedrijf geen btw heft op zijn verkopen of betaalt voor goederen of diensten die het koopt voor zakelijke doeleinden. Dit betekent dat het bedrijf geen btw hoeft te betalen of terug te vragen, en dus geen invloed heeft op de btw die betaald wordt door de klanten of leveranciers.

Hoe werkt BTW neutraal?

Om BTW neutraal te zijn, moet een bedrijf aantonen dat het geen btw heft op zijn verkopen of betaalt voor goederen of diensten die het koopt voor zakelijke doeleinden. Dit kan het bedrijf doen door middel van facturen of andere bewijsstukken. Als het bedrijf aan de voorwaarden voldoet, kan het zich BTW neutraal noemen.

Wanneer is een bedrijf BTW neutraal?

Een bedrijf is BTW neutraal als het geen btw heft op zijn verkopen of betaalt voor goederen of diensten die het koopt voor zakelijke doeleinden. Dit geldt ook als het bedrijf goederen of diensten koopt van een bedrijf in een ander EU-land. Houd er wel rekening mee dat sommige goederen of diensten BTW vrij zijn, en dat een bedrijf in dat geval wel btw kan heffen of betalen.

Waarom zou een bedrijf BTW neutraal willen zijn?

Er zijn een aantal redenen waarom een bedrijf BTW neutraal zou willen zijn. Zo kan het bedrijf geen btw hoeven te betalen of terug te vragen, wat het administratieve werk kan verminderen. Ook kan het bedrijf de btw die het heft op zijn verkopen aan de klanten doorberekenen, wat de prijzen voor de klanten kan verlagen.

Veelgestelde vragen:

Kan iedereen zomaar dit aanvragen?

Nee, om BTW neutraal te zijn, moet een bedrijf aantonen dat het geen btw heft op zijn verkopen of betaalt voor goederen of diensten die het koopt voor zakelijke doeleinden. Dit betekent dat sommige bedrijven wel BTW neutraal kunnen zijn, terwijl andere bedrijven dat niet zijn. Het is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het bedrijf.

Kan een BTW neutraal bedrijf geen btw terugvragen?

Ja, als een bedrijf BTW neutraal is, betekent dit dat het geen btw heft op zijn verkopen of betaalt voor goederen of diensten die het koopt voor zakelijke doeleinden. Dit betekent dat het bedrijf geen recht heeft op BTW teruggave, omdat het geen btw heeft betaald.

Kan een BTW neutraal bedrijf btw doorberekenen aan zijn klanten?

Ja, als een bedrijf BTW neutraal is, kan het de btw die het heft op zijn verkopen aan de klanten doorberekenen. Dit betekent dat de klanten btw moeten betalen over de goederen of diensten die ze kopen, net als bij een bedrijf dat niet BTW neutraal is.

Kan een BTW neutraal bedrijf BTW vrije goederen of diensten verkopen?

Ja, een BTW neutraal bedrijf kan zowel BTW vrije als niet-BTW vrije goederen of diensten verkopen. Het maakt hierbij niet uit of het bedrijf BTW neutraal is of niet. Wel is het zo dat voor BTW vrije goederen of diensten geen btw hoeft te worden geheft of betaald, wat betekent dat een BTW neutraal bedrijf ook geen btw hoeft door te berekenen aan zijn klanten voor deze goederen of diensten.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.