Boekhoudsoftware

e-Boekhouden.nl: financiële module

In dit artikel gaan we in op de financiële modules van e-Boekhouden, een boekhoudsoftware die speciaal is ontwikkeld voor ondernemers. Met e-Boekhouden kun je op een eenvoudige en efficiënte manier je boekhouding bijhouden, zonder dat je boekhoudkennis nodig hebt. We zullen kijken naar de verschillende manieren waarop e-Boekhouden je kan helpen bij het beheren van je financiële administratie, zoals het invoeren van facturen en bonnetjes, het maken van een btw-aangifte en het opstellen van budgetten en begrotingen. Daarnaast bespreken we hoe je gebruik kunt maken van automatische koppelingen met je bank en hoe je kostenplaatsen kunt gebruiken om je financiële gegevens nog beter inzichtelijk te maken.

Alle pakketten bekijken

De verschillende onderdelen van de financiële e-Boekhouden module bekeken

Hieronder behandelen we alles wat e-Boekhouden op dit gebied heeft te bieden. Per kopje bekijken we wat het precies is en geven we – waar nodig – een uitleg over enkele begrippen in de tekst. Zo weet je precies waar je aan begint als je een boekhoud abonnement neemt bij e-Boekhouden!

Invoerschermen

De invoerschermen van e-Boekhouden.nl zijn eenvoudig te gebruiken, zelfs voor mensen zonder boekhoudkennis. Ze zijn ontworpen om het invoeren van gegevens snel en efficiënt te maken. Deze slimme invoerschermen zijn speciaal ontwikkeld met de ondernemer in het achterhoofd, zodat het invoeren van gegevens een fluitje van een cent is. Je hoeft dus geen boekhoudexpert te zijn om deze invoerschermen te gebruiken.

Mail, scan & herken

Met Mail & Herken en Scan & Herken van e-Boekhouden.nl hoef je geen bonnetjes en facturen meer over te typen. In plaats daarvan kun je een foto maken van deze documenten of ze direct naar je digitale archief mailen. Deze functies herkennen de documenten automatisch, zodat je alleen nog een laatste controle hoeft uit te voeren. Je kunt ook je leveranciers vragen om facturen direct naar je digitale archief te mailen, zodat je ze niet meer hoeft te scannen of fotograferen. Dit bespaart tijd en moeite, en zorgt ervoor dat je boekhouding efficiënter verloopt.

Bankkoppelingen met veel banken

Met de Rabobank, Abn-Amro, ING, Knab, bunq, SNS Bank, ASN Bank, RegioBank en Triodos is er een volautomatische koppeling beschikbaar. Als u hiervan gebruik maakt, worden iedere nacht alle bij- en afschrijvingen automatisch in uw boekhouding geplaatst. Waar mogelijk, worden ze zelfs automatisch verwerkt. Bankiert u bij een andere bank? Dan kunt u de bij- en afschrijvingen eenvoudig importeren, waarna ook deze zoveel mogelijk automatisch verwerkt worden.

Automatische verwerking van bij- en afschrijvingen

Met de automatische verwerking van bij- en afschrijvingen in e-Boekhouden.nl hoef je geen tijd te besteden aan het handmatig verwerken van factuurbetalingen. Als het factuurnummer en het bedrag van een betaling overeenkomen met een openstaande factuur, wordt de betaling volledig automatisch in je administratie geboekt. Door gebruik te maken van de automatische importregels kun je de verwerking nog verder automatiseren. Hierdoor is het gemiddeld mogelijk om meer dan 90% van de verwerking automatisch te laten verlopen. Dit scheelt niet alleen veel tijd, maar voorkomt ook invoerfouten. De automatische verwerking van bij- en afschrijvingen zorgt ervoor dat je boekhouding efficiënter verloopt en dat je minder tijd hoeft te besteden aan administratieve taken.

Hulp bij Btw aangifte

Met e-Boekhouden.nl hoef je geen tijd te besteden aan het handmatig opstellen van je btw-aangifte. De aangifte wordt volledig automatisch opgesteld op basis van de gegevens in je boekhouding. Met één klik kun je de aangifte verzenden naar de Belastingdienst, zonder dat je hiervoor een certificaat, inlog of pincode nodig hebt. Zodra de Belastingdienst je aangifte heeft ontvangen, krijg je per e-mail bericht. Dit bespaart tijd en moeite en zorgt ervoor dat je btw-aangifte efficiënter verloopt.

ICP opgaaf

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig je opgaaf ICP doen als je aan bedrijven in de EU verkoopt. De opgaaf ICP kan direct vanuit je boekhouding worden gedaan, inclusief een gratis btw-nummercontrole.

Wat is ICP: ICP staat voor ‘Intracommunautaire prestaties’, wat betekent dat je diensten of goederen levert aan een ander bedrijf binnen de EU. Als je als ondernemer in Nederland aan een ander bedrijf binnen de EU verkoopt, moet je de opgaaf ICP indienen bij de Belastingdienst. De opgaaf ICP is bedoeld om te voorkomen dat er twee keer btw wordt geheven op dezelfde transactie. Door de opgaaf ICP vanuit je boekhouding te doen, kun je tijd en moeite besparen en zorg je ervoor dat je aan alle fiscale verplichtingen voldoet.

Herinneringen en aanmaningen versturen

Met e-Boekhouden.nl kun je gemakkelijk herinneringen en aanmaningen sturen naar klanten die te laat betalen. Deze herinneringen en aanmaningen kunnen direct vanuit het programma worden verzonden in jouw huisstijl en met je eigen tekst. In het overzicht van open posten kun je precies zien welke klanten achter zijn met betalen. Met een paar muisklikken kun je vervolgens een aanmaning of herinnering sturen, indien gewenst met een betaallink. Als betaling onverhoopt uitblijft, kun je de factuur direct aanbieden bij het CIB in Rotterdam of Cannock. Dit bespaart tijd en moeite en zorgt ervoor dat je efficiënter omgaat met incasso’s.

Rapportages in e-Boekhouden

e-Boekhouden.nl biedt uitgebreide rapportagemogelijkheden, waarmee je een veelvoud aan overzichten en rapportages kunt maken. In bijna alle rapportages kun je op gegevens klikken om te zien waar deze uit zijn opgebouwd. Daarnaast kun je de rapportages exporteren naar Excel en pdf. Als je gebruik maakt van externe rapportagesoftware, kun je gebruik maken van een specifieke export met alle gegevens die daarvoor nodig zijn. Deze rapportagemogelijkheden zorgen ervoor dat je altijd inzicht hebt in je financiële gegevens en dat je snel en efficiënt rapportages kunt maken.

Gebroken boekjaren zijn geen enkel probleem

Als je boekjaar niet op 1 januari begint, kun je in e-Boekhouden.nl instellen dat je een gebroken boekjaar hebt. De overzichten worden dan aangepast zodat je de gegevens van je gebroken boekjaar kunt zien. Dit is handig als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt waarvan het boekjaar niet samenvalt met het kalenderjaar. Door de instelling voor een gebroken boekjaar kun je gemakkelijk inzicht houden in je financiële gegevens en kun je efficiënt werken met een boekjaar dat afwijkt van het kalenderjaar.

Vaste activa verwerken

Met de vaste activamodule in e-Boekhouden.nl kun je gemakkelijk afschrijvingen verwerken voor investeringen van meer dan 450 euro. Dit is normaal gesproken een complex proces, maar in e-Boekhouden.nl is het heel eenvoudig. Je voert de gegevens in van wat je hebt aangeschaft en het systeem boekt automatisch alle afschrijvingen voor je. Dit bespaart tijd en moeite en zorgt ervoor dat je efficiënt omgaat met afschrijvingen van vaste activa.

Kostenplaats

Met kostenplaatsen in e-Boekhouden.nl kun je een gedetailleerde manier hanteren om je omzet en kosten te registreren. Je kunt kostenplaatsen maken in meerdere niveaus, wat je de mogelijkheid geeft om nog specifieker te zijn in het categoriseren van je uitgaven en inkomsten. Door gebruik te maken van kostenplaatsen kun je je financiële gegevens nog beter inzichtelijk maken en kun je efficiënter omgaan met je administratie. Kostenplaatsen zijn handig als je bijvoorbeeld meerdere vestigingen of afdelingen hebt waar je specifieke kosten en omzetten wilt registreren.

Beginbalans instellen

Als je overstapt van een andere boekhoudoplossing naar e-Boekhouden.nl, begint je boekhouding doorgaans met een beginbalans. De eindbalans van je vorige boekhoudoplossing wordt dan de beginbalans voor je boekhouding in e-Boekhouden.nl. De beginbalans kun je in een apart scherm invoeren en eventueel later nog aanpassen.

Rekeningschema

In e-Boekhouden.nl wordt je administratie gevuld met een standaard rekeningschema. Dit is een lijst met categorieën waarop je je inkomsten en uitgaven kunt registreren, wat een duidelijk beeld geeft van hoe je bedrijf ervoor staat. Je kunt zoveel grootboekrekeningen aanmaken als je wilt en deze ook onderverdelen in groepen. Dit maakt het makkelijk om je financiële gegevens te categoriseren en inzichtelijk te maken.

Budgetten

Als je werkt met budgetten of een begroting, kun je deze jaarlijks per grootboekrekening invoeren in e-Boekhouden.nl. In verschillende overzichten worden de actuele cijfers vervolgens vergeleken met het budget. Dit geeft inzicht in hoe je presteert ten opzichte van je doelen en helpt je om je financiële planning op te stellen.

Periodes afsluiten met een klik op de knop

Als je klaar bent met een bepaalde periode en de aangifte is gedaan, kun je de periode blokkeren voor invoer. Zo voorkom je dat je per ongeluk gegevens invoert of wijzigt in een periode die al afgerond was. Als je toch nog iets wilt wijzigen in een afgesloten periode, kun je de periode altijd weer heropenen.

Buitenland

Als je zaken doet met klanten of leveranciers in het buitenland, is e-Boekhouden.nl ook daarop voorbereid. Door het kiezen van de juiste btw-code zorg je ervoor dat leveringen van of naar het buitenland automatisch wordt verwerkt.

RGS en definitie

Door RGS te gebruiken, kun je gemakkelijk exporteren vanuit e-Boekhouden.nl naar andere softwareapplicaties, omdat alle grootboekrekeningen op dezelfde manier zijn georganiseerd. Dit maakt het makkelijker om gegevens te delen en te integreren met andere systemen en applicaties. e-Boekhouden.nl ondersteunt RGS, wat betekent dat je je huidige grootboekschema kunt koppelen aan het Referentie Grootboek Schema, zodat je gemakkelijk kunt exporteren naar verschillende softwareapplicaties.

Wat is RGS: RGS staat voor Referentie Grootboek Schema. Dit is een standaard manier om grootboekrekeningen te categoriseren en te structureren, die door verschillende software-applicaties kan worden gebruikt.

Ook best wel interessant