Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Exact Online: PSD2-bankkoppeling en geschikte banken

Met Exact Online kun je gemakkelijk je bank koppelen, zodat je altijd actueel inzicht hebt in je geldstromen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waaronder de PSD2-bankkoppeling en de automatische bankkoppeling.

Alle pakketten bekijken

PSD2-bankkoppeling

De PSD2-bankkoppeling is een nieuwe generatie bankkoppeling die gebaseerd is op de Payment Services Directive 2 (PSD2). Deze Europese richtlijn heeft als doel om de betaalmarkt te liberaliseren en consumenten en bedrijven meer keuze en transparantie te bieden.

Met een PSD2-bankkoppeling kun je profiteren van de laatste innovaties op het gebied van betalingsverkeer. Zo ontvang je minimaal 4 keer per dag je laatste bankgegevens, worden banktransacties volledig automatisch verwerkt en kun je betalingen vanuit je eigen boekhoudomgeving doen. Bovendien heb je met deze koppeling controle over wie toegang heeft tot je bank.

Er zijn dus verschillende voordelen aan het gebruik van een PSD2-bankkoppeling. Zo heb je altijd actueel inzicht in je geldstromen, kun je banktransacties automatisch laten verwerken en heb je controle over wie toegang heeft tot je bank.

Automatische bankkoppeling

Naast de PSD2-bankkoppeling bestaan er ook automatische bankkoppelingen. Met deze koppelingen ontvang je 1 keer per dag automatisch je bankafschriften in Exact Online. Deze worden vervolgens automatisch verwerkt in je boekhouding. Let wel op: overige functies kunnen per bank verschillen en sommige banken brengen voor dit type koppeling extra kosten in rekening.

Het gebruik van een automatische bankkoppeling kan dus ook voordelen bieden. Zo kun je je bankafschriften automatisch laten verwerken en hoef je dit niet handmatig te doen. Let wel op de eventuele extra kosten die door sommige banken in rekening worden gebracht.

Tip: Wil je weten wat je precies met jouw bank kan koppelen bij Exact Online boekhouden? Bekijk het hier.

Handig om te regelen

Het is wel belangrijk om te vermelden dat je voor het gebruik van een PSD2-bankkoppeling een aantal zaken moet regelen. Zo moet je bijvoorbeeld een elektronische handtekening (eIDAS) hebben om de koppeling te kunnen maken. Ook is het aan te raden om je bank te raadplegen voordat je een PSD2-bankkoppeling maakt, om te checken of je voldoet aan alle eisen.

Beperkingen van de koppeling

Daarnaast is het ook handig om te weten dat er bepaalde beperkingen kunnen gelden voor het gebruik van beide koppelingen. Zo kun je bijvoorbeeld niet alle bankproducten koppelen met Exact Online en kan het zijn dat bepaalde functionaliteiten niet beschikbaar zijn voor jouw bank. Het is daarom verstandig om vooraf goed te informeren wat de mogelijkheden zijn voor jouw specifieke situatie.

Conclusie bankkoppeling bij Exact Online

Het gebruik van een bankkoppeling met Exact Online boekhouden veel gemak en efficiëntie opleveren. Door gebruik te maken van een PSD2-bankkoppeling of automatische bankkoppeling kun je bovendien profiteren van de laatste innovaties op het gebied van betalingsverkeer. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de beschikbare koppelingen en de eventuele beperkingen en regel de benodigde zaken voordat je een koppeling maakt. Zo kun je optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die Exact Online biedt voor bankieren en boekhouden.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.