Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Opgave ICP in Nederland

Intracommunautaire prestaties (ICP) zijn diensten of goederen die worden geleverd aan een ander btw-plichtig bedrijf binnen de Europese Unie (EU). Als je als ondernemer een ICP levert, moet je deze opgeven in de opgaaf ICP.

Tip: Er zijn diverse boekhoudprogramma’s die je ondersteunen met deze opgaaf!

Twee soorten ICP

  1. Intracommunautaire levering: Dit is een levering van goederen aan een andere btw-plichtige ondernemer in een ander EU-land. Je moet deze levering opgeven in de opgaaf ICP, maar je hoeft geen btw af te dragen.
  2. Intracommunautaire dienstverlening: Dit is een dienst die je levert aan een andere btw-plichtige ondernemer in een ander EU-land. Je moet deze dienst opgeven in de opgaaf ICP, maar je hoeft geen btw af te dragen.

Het is belangrijk om de ICP’s die je levert op te geven in de opgaaf ICP, omdat de Belastingdienst hiermee controleert of je de juiste btw hebt geheven. Als je geen opgaaf ICP doet of als je onjuiste gegevens opgeeft, kun je een boete krijgen.

Wat als je opgaaf ICP vergeet?

Als je opgaaf ICP vergeet, kun je een boete krijgen. De hoogte van de boete is afhankelijk van hoe laat je de opgaaf ICP doet. Als je de opgaaf ICP binnen twee weken na de vervaldatum doet, krijg je een kleinere boete dan als je de opgaaf ICP later doet. Het is daarom belangrijk om de opgaaf ICP op tijd te doen om te voorkomen dat je een boete krijgt.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wat zijn intracommunautaire prestaties?

Intracommunautaire prestaties (ICP) zijn diensten of goederen die worden geleverd aan een ander btw-plichtig bedrijf binnen de EU.

Waarom moet ik ICP’s opgeven in de opgaaf ICP?

Door ICP’s op te geven in de opgaaf ICP, geeft je aan de Belastingdienst aan dat je de juiste btw hebt geheven. Als je geen opgaaf ICP doet of als je onjuiste gegevens opgeeft, kun je een boete krijgen.

Wat is het verschil tussen intracommunautaire levering en intracommunautaire dienstverlening?

Een intracommunautaire levering is een levering van goederen aan een andere btw-plichtige ondernemer in een ander EU-land. Een intracommunautaire dienstverlening is een dienst die je levert aan een andere btw-plichtige ondernemer in een ander EU-land.

Moet ik btw afdragen voor ICP’s?

Nee, je hoeft geen btw af te dragen voor ICP’s. Wel moet je de ICP’s opgeven in de opgaaf ICP.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.