Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Factuurherinnering: Wanneer sturen en wat moet er op?

Een factuurherinnering is een document dat wordt verzonden aan een klant die een openstaande factuur heeft. Deze herinnering dient als aanmaning om de factuur te betalen op de afgesproken betaaldatum.

Wettelijke regels rond factuurherinneringen

In Nederland gelden specifieke wettelijke regels rond factuurherinneringen. Zo mag een factuurherinnering pas worden verstuurd als de betaaldatum van de factuur is verstreken. Het is ook niet toegestaan om bijkomende kosten in rekening te brengen voor het verzenden van een factuurherinnering, behalve als dit expliciet is afgesproken in de koopovereenkomst.

Tip: Een goed boekhoudprogramma online stuurt deze herinneringen automatisch voor jou!

Hoe ziet een factuurherinnering eruit?

Een factuurherinnering bevat meestal de volgende informatie:

  • De naam en contactgegevens van de verzender (bijvoorbeeld de verkoper of leverancier)
  • De naam en contactgegevens van de ontvanger (de klant)
  • De datum waarop de factuurherinnering is verzonden
  • Het factuurnummer
  • De oorspronkelijke factuurdatum en -betaaldatum
  • De huidige openstaande bedrag
  • Eventuele bijkomende kosten die zijn veroorzaakt door het uitblijven van de betaling (bijvoorbeeld rente of incassokosten)
  • Instructies over hoe de factuur te betalen

Wat te doen als je een factuurherinnering ontvangt?

Als je een factuurherinnering ontvangt, betekent dit dat je een openstaande factuur hebt die nog niet is betaald. Je moet de factuur zo snel mogelijk betalen om verdere problemen te voorkomen. Als je het bedrag niet kunt betalen op de afgesproken betaaldatum, neem dan contact op met de verzender om te proberen een oplossing te vinden.

Veelgestelde vragen

Mag ik kosten in rekening brengen voor het verzenden van een factuurherinnering?

Nee, volgens de Nederlandse wet is het niet toegestaan om bijkomende kosten in rekening te brengen voor het verzenden van een factuurherinnering, tenzij dit expliciet is afgesproken in de koopovereenkomst.

Wat gebeurt er als ik een factuurherinnering negeer?

De verzender kan ook besluiten om de openstaande factuur uit te laten proberen door een incassobureau, wat kan leiden tot extra kosten voor jou als debiteur. Het is daarom het beste om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzender als je problemen hebt met het betalen van een factuur, zodat je samen een oplossing kunt zoeken.

Kan ik een factuurherinnering weigeren als ik het niet eens ben met de factuur?

Ja, als je het niet eens bent met de factuur, kan je een bezwaarschrift indienen om te protesteren tegen de factuur. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je het niet eens bent met de hoeveelheid of kwaliteit van de geleverde producten of diensten. Het is wel belangrijk om te onthouden dat je de factuur wel moet betalen, tenzij er expliciet anders is afgesproken. Je kunt dus wel bezwaar maken tegen de factuur, maar dit betekent niet automatisch dat je het bedrag niet hoeft te betalen.

Kan ik een factuurherinnering versturen als de klant niet betaalt?

Ja, als de klant niet betaalt op de afgesproken betaaldatum, mag je als verzender een factuurherinnering versturen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat je deze herinnering pas mag versturen na de oorspronkelijke betaaldatum van de factuur. Het is ook niet toegestaan om bijkomende kosten in rekening te brengen voor het verzenden van deze herinnering, behalve als dit expliciet is afgesproken in de koopovereenkomst.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.