Bekijk hier het boekhoudprogramma dat wij zelf gebruiken

Hoe verwerk je btw in je boekhouding?

Als ondernemer ben je verplicht om btw te heffen over de diensten of producten die je verkoopt en om deze btw weer af te dragen aan de Belastingdienst. Het is daarom belangrijk om de btw goed te verwerken in je boekhouding, zodat je aan de verplichtingen van de Belastingdienst voldoet en je geen problemen krijgt met de fiscus. In dit artikel geven we uitleg over hoe je btw verwerkt in je boekhouding.

Wat is btw?

Voordat we verder gaan met de verwerking van btw in de boekhouding, is het goed om eerst uit te leggen wat btw precies is. Btw is de afkorting van Belasting over de Toegevoegde Waarde. Het is een belasting die geheven wordt over de verkoop van producten of diensten. Als ondernemer ben je verplicht om btw te heffen over de producten of diensten die je verkoopt, tenzij je onder de drempel voor btw-heffing valt.

Er zijn drie tarieven voor btw: het hoge tarief van 21%, het lage tarief van 9% en het nultarief van 0%. Welk tarief van toepassing is, is afhankelijk van het soort product of dienst dat je verkoopt. Zo is het hoge tarief van 21% van toepassing op bijvoorbeeld de verkoop van producten of diensten die niet onder het lage tarief vallen. Het lage tarief van 9% geldt voor bijvoorbeeld de verkoop van levensmiddelen, kranten en tijdschriften, bloemen en planten en sommige diensten, zoals kappers- en schoonheidssalons. Het nultarief van 0% geldt voor bijvoorbeeld de verkoop van boeken, kunstwerken en diensten die geleverd worden aan bedrijven buiten de EU.

Hoe verwerk je btw in je boekhouding?

Als ondernemer ben je verplicht om btw te heffen over de producten of diensten die je verkoopt. Dit betekent dat je op je facturen moet vermelden hoeveel btw je heft. Bij het verwerken van btw in je boekhouding houd je bij hoeveel btw je hebt geheven en hoeveel btw je hebt afgedragen aan de Belastingdienst.

Er zijn twee manieren om btw te verwerken in de boekhouding: de kas- of de accrualmethode. Bij de kasmethode verwerk je de btw op het moment dat je deze ontvangt.

Bij de accrualmethode verwerk je de btw op het moment dat je de dienst of het product hebt geleverd, ongeacht of je de btw al hebt ontvangen of nog moet betalen.

Hoe verwerk je btw bij de kasmethode?

Bij de kasmethode verwerk je de btw op het moment dat je deze ontvangt of betaalt. Dit betekent dat je de btw verwerkt in de boekhouding op het moment dat de klant de factuur heeft betaald en jij de btw hebt ontvangen.

Om de btw te verwerken bij de kasmethode, maak je gebruik van twee boekingscodes: de btw-ontvangsten en de btw-uitgaven.

Btw-ontvangsten:

  • Op het moment dat de klant de factuur heeft betaald, boek je de btw-ontvangsten. Dit doe je door de btw te boeken op de rekening “omzetbelasting verkrijging”.

Btw-uitgaven:

  • Als je zelf btw hebt betaald, bijvoorbeeld voor ingekochte producten of diensten, boek je de btw-uitgaven. Dit doe je door de btw te boeken op de rekening “omzetbelasting afdracht”.

Hoe verwerk je btw bij de accrualmethode?

Bij de accrualmethod verwerk je de btw op het moment dat je de dienst of het product hebt geleverd, ongeacht of je de btw al hebt ontvangen of nog moet betalen. Dit betekent dat je de btw verwerkt in de boekhouding op het moment dat je de factuur naar de klant stuurt, ook al heeft de klant de factuur nog niet betaald.

Om de btw te verwerken bij de accrualmethode, maak je gebruik van twee boekingscodes: de btw-ontvangsten en de btw-uitgaven.

Btw-ontvangsten:

  • Op het moment dat je de factuur naar de klant stuurt, boek je de btw-ontvangsten. Dit doe je door de btw te boeken op de rekening “omzetbelasting verkrijging”.

Btw-uitgaven:

  • Als je zelf btw hebt betaald, bijvoorbeeld voor ingekochte producten of diensten, boek je de btw-uitgaven. Dit doe je door de btw te boeken op de rekening “omzetbelasting afdracht”.

Conclusie

Het is belangrijk om btw goed te verwerken in je boekhouding, zodat je aan de verplichtingen van de Belastingdienst (bekijk) voldoet en je geen problemen krijgt met de fiscus. Er zijn twee manieren om btw te verwerken in de boekhouding: de kasmethode en de accrualmethode. Bij de kasmethode verwerk je de btw op het moment dat je deze ontvangt of betaalt. Bij de accrualmethode verwerk je de btw op het moment dat je de dienst of het product hebt geleverd, ongeacht of je de btw al hebt ontvangen of nog moet betalen. Welke method het beste is voor jouw onderneming, hangt af van hoe je je boekhouding wilt bijhouden en wat het beste bij je onderneming past. Zorg ervoor dat je altijd de juiste btw heft en verwerkt in je boekhouding, om problemen met de belastingdienst te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het verwerken van btw in de boekhouding:

Wat is het verschil tussen de kasmethode en de accrualmethode

Bij de kasmethode verwerk je de btw op het moment dat je deze ontvangt of betaalt. Bij de accrualmethode verwerk je de btw op het moment dat je de dienst of het product hebt geleverd, ongeacht of je de btw al hebt ontvangen of nog moet betalen.

Welke methode is het beste voor mijn onderneming?

Er is geen “beste” methode voor iedere onderneming. Welke methode het beste is voor jouw onderneming, hangt af van hoe je je boekhouding wilt bijhouden en wat het beste bij je onderneming past. Als je bijvoorbeeld een klein bedrijf hebt met weinig omzet, kan de kasmethode voor jouw onderneming geschikter zijn. Als je een groter bedrijf hebt met veel omzet, kan de accrualmethode geschikter zijn.

Moet ik altijd btw heffen over mijn producten of diensten?

Als ondernemer ben je verplicht om btw te heffen over de producten of diensten die je verkoopt, tenzij je onder de drempel voor btw-heffing valt. De drempel voor btw-heffing is afhankelijk van het soort onderneming dat je hebt. Als je bijvoorbeeld een eenmanszaak hebt, is de drempel voor btw-heffing € 20.000,- per jaar. Als je meer dan € 20.000,- omzet per jaar hebt, ben je verplicht om btw te heffen. Als je onder de drempel voor btw-heffing valt, hoef je geen btw te heffen en ben je ook niet verplicht om btw aan te geven aan de Belastingdienst.

Wat gebeurt er als ik geen btw heb geheven of niet de juiste btw heb geheven?

Als je geen btw hebt geheven of niet de juiste btw hebt geheven, loop je het risico dat je problemen krijgt met de fiscus. De Belastingdienst kan boetes opleggen als je niet voldoet aan de verplichtingen rondom btw-heffing. Het is daarom belangrijk om goed op te letten dat je de juiste btw heft en deze op de juiste manier verwerkt in je boekhouding.

Redactie

De redactie van Boekhoudzelf bestaat uit twee boekhouders met ruime ervaring in de financiële wereld. Op Boekhoudzelf.nl beschrijven zij alles wat te maken heeft met financiën, zelf boekhouden en economie.